kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Holland kampány az autózás visszaszorítására

"Az autó könnyen kibír egy napot nélküled" — ezzel a mottóval indított széleskörű tájékoztató kampányt a holland közlekedési minisztérium. A kampány célja a személygépkocsi-forgalom számottevő csökkentése. A tervek szerint már a kampány első szakaszában alapvető változás várható a gépkocsi tulajdonosok gondolkodásmódjában: felismerik, hogy érzelmileg túlságosan kötődnek az autójukhoz, és tudatosul bennük, hogy a tömeges autóhasználat súlyos közlekedési gondokat okoz. Ily módon az autósok egyre nagyobb része viszonyul majd pozitívan ahhoz az elképzeléshez, hogy a személyautó-forgalmat mérsékelni kell. A kampány során először arra hívják fel a figyelmet, hogy igen gyakoriak az olyan kis távolságú utak, amelyeket felesleges autóval megtenni — sok esetben tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy akár gyalog is elérhető a cél jelentősebb időveszteség nélkül.
A kampányt 1991. június 3-án újsághirdetésekkel kezdték, majd televízió- és rádióhirdetésekkel folytatták. Nagy hirdetőplakátokat helyeztek el az utak mentén az egész országban. ősszel a Holland Közúthasználók Szövetségével együttműködve egy tájékoztató brossúrát készítettek, amelyet 2,5 millió autótulajdonosnak juttattak el. A helyi hatóságokat és számos társadalmi szervezetet sikerült megnyerni az ügynek, így azok saját eszközeikkel is hozzájárulnak kampány eredményes lebonyolításához.
A közlekedési minisztérium illetékesei nem gondolják, hogy ezek nyomán azonnal átalakulnak a mindennapi közlekedési szokások, de meggyőződésük, hogy a kampány egyéb intézkedésekkel párosulva hosszabb távon alapvető változásokhoz vezet.
Az egyik holland televíziós reklám forgatókönyve:
Az autótulajdonos a kocsijához közelít, és azt mondja: "Na, megyünk cigarettát venni." Megpróbálja kinyitni a kocsi ajtaját, de nem sikerül. Az autó megrázkódik és morog. Az ember feldühödik: "Hé, én vagyok a főnök! Mi történik itt? Tedd, amit a főnök mond!" Az autó továbbra is rázkódik és morog. "Jól van, jól van, nyugodj meg, sétálok egy kicsit" — mondja erre az ember és elindul gyalog. A képernyőn megjelenik a mottó: "Az autó könnyen kibír egy napot nélküled".
(A Holland Közlekedési Minisztérium kiadványa alapján)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.