kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Levél Los Angelesből

Sok sikert Levegősök!
Sokat gondoltam rátok mostanában. Novemberben 8 napot Los Angelesben töltöttem egy városi fákkal foglalkozó konferencián. Az amerikaiak azt mondják, az emberiség által valaha kigondolt hibás megoldások háromnegyed része Los Angelesben összpontosul (a maradék egynegyed New Yorkban található). Én egyszerűen a Lélegzet című hírleveletekben leírt gondolatok igazolását éltem át nap mint nap.
Kezdem egy jó hírrel. A város legnagyobb környezetvédő csoportjának már villanyautója van, azzal fuvarozzák a facsemetéket. Állítólag svéd és amerikai cégek néhány éven belül olyan villanyautót fognak kifejleszteni, amelyik 7 perces feltöltés után 500 kilométert tud futni. Az ehhez kapcsolódó rossz hírt már többször is leírtátok. A szmog csökkenése csodálatos dolog, de az egyéni gépkocsi használatra alapozott nagyvárosi közlekedési rendszer csak csődhöz vezethet. Az autók megölik a várost. Mindent elborít az aszfalt. A városi autópályák, a parkolóhelyek, minden az autósok érdekét szolgálja, az embereknek nem marad élettér.
Érkezésem napján egy szép parkot vagy erdőt kerestem, hogy másnap futhassak egy jót, kiszellőztethessem a fejemet. A legközelebbi parkba a belvárosból másfél óra alatt lehet tömegközlekedéssel eljutni. Ellenben a szálloda légkondícionált Health Club-jában ("egészség klub") 8 dollárért az összes futószalagot és futógépet használhattam. Izzadtam a gépeken, magadóan hallgattam a színes tévékből mindenfelől rám irányuló reklámokat, és közben rémképeket láttam.
A Los Angeles-i belváros legnagyobb parkjában óriási dobozokban állnak a fák. Tudjátok miért? Mert a tér alatt autógarázs van. Ez persze nem bizonyíték a budapesti parkok alá tervezett garázsok ellen, de azért ne higgyétek el azonnal a szakembereknek a parkolók mellett — vagyis ellenetek — felsorakoztatott érveit.
Nem tehetek róla, de komolyan jobban szeretem, ha a fák a földből nőnek ki, ha lombok alatt levegőzhetek, ha nem ütközöm lépten-nyomon a városi autópályák falába, ha nem teljesen művilágban élek.
Hazatérve egészen meghatódtam, mikor hallottam, hogy november 15-én néhány százan tiltakoztatok a Köztársaság téren, és talán mégsem épül business-centrummal kombinált opera a park helyén. Örülök a sikereteknek. Talán még van remény, hogy Budapest nem követi Los Angeles példáját. Hátha egyszer majd nem kell minden erdőért, parkért, fáért külön tüntetést szervezni. Addig is jó munkát kívánok.

Gadó György Pál


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.