kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Legyen a stockholmi tervből budapesti valóság!
(Nyílt levél Demszky Gábor főpolgármesterhez)

Tisztelt Főpolgármester úr!
Bár rendkívül tanulságos a zürichi, szingapúri vagy némelyik holland közlekedési modell — a stockholmi terv a legésszerűbb, a leggyakorlatiasabb, s egyszerűsége miatt Budapest számára a legkövethetőbb.
Tervezik, hogy külön villamos-busz-metró havijegyet hoznak létre a személygépkocsik vezetői részére. A speciális autósbérlet jóval drágább a gyalogosok normál bérleténél. A jogosítvány, illetve a forgalmi engedély csak a speciális bérlettel együtt érvényes, továbbá a gépkocsi használója köteles minden parkolásnál a bérlethez tartozó letéphető igazolókártyát látható helyre, a szélvédő mögé helyezni. Ha ezt nem teszi meg, szigorú büntetéssel sújtják. (A Stockholmba látogató vidékiek a bérlet egy- vagy több napos megfelelőjét is megvásárolhatják.)
E bérletek birtokában az autósok ezerszer meggondolják, hogy autóba üljenek-e vagy — mondjuk — földalattiba. És azt is meggondolják, hogy lemondjanak-e mégis az állandó kocsikázásról, illetve a vele járó drága villamosbérletről.
Ezzel a módszerrel egyszerre oldódnak meg a tömegközlekedés kínzó anyagi gondjai és az autósforgalom csillapítása. "Mellékterméke": a tisztább levegő, s a mérhetően kisebb egészségügyi kiadások.
A módszer népszerűsítése és zökkenőmentes elfogadtatása érdekében a bevezetéssel egyidőben tanácsos enyhíteni a tömegközlekedés tarifáin, illetve célszerű új kedvezményeket bevezetni.
A bonyolult ötletek és a tömegközlekedés tarifáinak emelése helyett miért nem alkalmazzák nálunk is ezt az egyszerű, ésszerű, igazságos és szociális módszert??? Nincs elég ólmos vérű, asztmás, dekoncentrált, ideges, rákbeteg felnőtt és gyerek?
Tisztelt főpolgármester úr! Tegyen róla, hogy a stockholmi terv budapesti modellé váljék!

Kiszely Károly


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.