kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Tranzitforgalmi díj:
a Levegő Munkacsoport válasza a görög tiltakozásra

"Éles hangú görög tiltakozást adtak pénteken át Magyarország és Csehszlovákia athéni nagykövetségeinek... Görögország azzal vádolja a két államot, hogy a területeiken áthaladó görög teherautók számára egyoldalúan és jelentősen emelték a tranzitdíjat. ... A görög fél bejelentette, hogy panasszal él az Európai Közösségnél, mivel a díjemelés — szerinte — minden alapot nélkülöz."
Magyar Nemzet, 1992. január 4.
A Levegő Munkacsoport az alábbi nyílt levelet juttatta el Kapelárisz Nikolaosz úrnak, a Görög Köztársaság budapesti nagykövetének:
Igen tisztelt Nagykövet Úr!
Magyarország egyik legismertebb és legnagyobb tömegbázissal rendelkező környezetvédő társadalmi szervezete nevében fordulunk Önhöz. A napilapokból szereztünk tudomást arról, hogy a görög kormány "élesen tiltakozott" az ellen, hogy Magyarország jelentősen megemelte a tranzitdíjat a területén áthaladó görög teherautók számára. Magyarországon az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a teher- gépjárművek tranzitforgalma. Ez a folyamat számottevően rontotta az ország egyébként is válságos környezeti állapotát. (Ezzel kapcsolatban itt csak két adatot említenénk: Magyarország lakosságának csaknem a fele erősen szennyezett levegőjű területen él, s a közlekedés által okozott zaj a városi lakosság mintegy kétharmadát sújtja.) A közúti tranzitforgalom által okozott káros jelenségek miatt az érintett területek lakossága számtalan beadványt intézett az illetékes hatóságokhoz, tiltakozó megmozdulásokat szervezett, több esetben tüntetéseivel a forgalmat is leállította (Győrött, Budapesten és Érden). Az utóbbi időben az érintett lakosok több helyen is (például Nagytétényben és Győrött) az ügyészséghez és a bírósághoz fordultak jogaik érvényesítésért, hiszen a közúti tranzitforgalom egészségüket károsítja és csökkenti ingatlanaik értékét.
A külföldi tehergépjárművekre kirótt adó jelenleg is csak a töredékét fedezi mindannak a környezeti és egyéb kárnak, amelyet országunknak a közúti tranzitforgalom okoz. Önök kijelentették, hogy a hazánkon áthaladó közúti tranzit- forgalommal kapcsolatos problémáikkal az Európai Közösséghez fordulnak. Országunk lakossága minden bizonnyal örömmel venné, ha az Európai Közösség segítene ennek a kérdésnek a megoldásában. Úgy véljük, hogy a megoldást elsősorban a kombinált (azaz a nagyrészt a vasútra átterelt) fuvarozás gyors fejlesztése jelentheti. Ellenkező esetben ugyanis azzal kell számolni, hogy a növekvő lakossági tiltakozás egyre nehezíti majd a közúti tranzitforgalmat, egyes esetekben pedig fizikailag is lehetetlenné teszi az áthaladást.
Bízunk benne, hogy Nagykövet úr a fenti tények ismeretében pozitívan járul hozzá a kérdés rendezéséhez.
A Levegő Munkacsoport nevében,
őszinte tisztelettel:

György Lajos dr., Lukács András


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.