kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Környezetvédelmi tanácsadók

Bécsben rendezték a környezetvédelmi tanácsadók második nemzetközi találkozóját, amelyen 14 országból 260-an vettek részt. Bár a volt szocialista országokból sokan vettek részt, Magyarországról egyetlen szervezet sem volt jelen, csak három mérnök, akik az Európa Tanács ösztöndíjával Strasbourgban tanultak, és egy újságíró.
A környezetvédelmi tanácsadónak (Umweltberater, eco-advisers, éco-conseillers) nevezett szerepkör Nyugaton igen sokoldalú, rugalmas és interdiszciplináris. Mindig az adott körülményeknek megfelelően erősebb benne az oktatói, közvetítői, a moderátori, a menedzseri vagy tanácsadói szerep. Olyan személyről van szó, aki hídként közvetíti a tudományos felismeréseket a társadalmi közösségek felé és a környezetvédelmi kérdések gyakorlati megoldásával foglalkozik — hivatásos vagy önkéntes munkásként. Legfontosabb ismérve a környezet iránti elkötelezettség és a tettrekész aktivitás.
Ezen a találkozón megalakult az Európai Környezetvédelmi Tanácsadók Szövetsége, hogy munkamódszereiket, az előírásokat, a képzést és oktatást, a finanszírozást összhangba hozzák az egyes országok között. Kiderült például, hogy a volt szocialista országbeliek számára számos ösztöndíj és tanulási lehetőség kínálkozik ezen a területen.
A nemzetközi szervezet a jövőben a következő ügyekben kíván aktívan fellépni:
— Egy nyugati mosószergyártó cég foszfáttartalmú mosóport akar bevezetni Cseh-Szlovákiában. A szövetség információkkal segíti a cseh-szlovák környezetvédőket.
— Környezetbarát vásárlási tanácsadót jelentetnek meg francia nyelvű országok számára (nemetül már létezik egy ilyen jellegű vastag könyv).
— Öko-emblémával szeretnének ellátni egyre több környezetbarát terméket.
— A brazilíai világkonferenciával párhuzamosan Európában is szerveznek akciókat.
— Európai Környezetvédelmi Nyári Egyetemet szerveznek 1992. szeptember 8—17. között környezeti neveléssel és szaktaácsadással foglalkozók részére. Munkanyelv: angol, francia, német (szimultán tolmácsolással). TOvábbi felvilágosítás: Weiterbildendes Studium Umweltberatung, Universität Bielefeld, Hans-Peter Obladen, D-4000 Bielefeld, Postfach 8640. Telefon: (49) 521-1064587.
— Továbbképzés Bécsben (kelet-európaiak számára is!). További felvilágosítás: Ökologie-Institut, Rainer Tietel, Seidengasse 13, A-1070 Wien. Telefon: (43) 222-936105.
— Távoktatás berlini székhellyel (kelet-európaiaknak is!). További felvilágosítás: Hans-Joachim Kursawa-Stucke, Stiftung Verbraucherinstitut, Fehrnlehrgang Umweltberatung, Reichpietschufer 74—76, D-1000 Berlin 30. Telefon: (49) 30-2549020. Fax: 30-25490227.
A szövetség magyarországi képviselője:
Monspart Éva 1026 Budapest, Nyúl u. 14. Telefon: 135-7765JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.