kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Legyen törvény a környezeti hatástanulmányról!

Ma Magyarországon a környezet- és természetvédelem nagy hiányossága, hogy nincs törvény, amely előírná a környezeti hatástanulmány (KHT) készítésének kötelezettségét, illetve meghatározná, hogy a KHT-nek mit kell tartalmaznia. Ez annál is inkább érthetetlen, mert a KHT-ről szóló törvény tervezete már két éve elkészült.
Az egész társadalom érdeke, hogy ezt a törvényt mielőbb elfogadja az országgyűlés. Vélhető azonban, hogy ez magától nem fog megtörténni, ezért ezt követelnünk kell. Ezért célszerű lenne, ha ezzel kapcsolatban lehetőleg minél több környezet- és természetvédő szervezet írna levelet Antall József miniszterelnöknek (1357 Budapest, Pf. 2), Keresztes K. Sándor környezetvédelmi és területfejlesztési miniszternek (1394 Budapest, Pf. 351) és Dr. Rott Nándornak, a Magyar Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága elnökének (1354 Budapest, Pf. 4).
A levél javasolt szövege:
"Az ország lakossága még nem feledte a Bős-Nagymarosi Vízlépcső ügyét. Sajnos még erre az ügyre sincs megoldás, miközben már jelentkeznek a hasonló méretű újabb nagyberuházások, melyek hasonló kockázattal járhatnak. Az Országgyűlés törvényt alkotott a világkiállításról, két autógyár is épül (Esztergom, Szentgotthárd), egy kft. Déli Tranzitautópályát tervez, s a sort hosszan lehetne folytatni, mert nemcsak a nagyberuházások jelenthetnek veszélyt a környezetre, hanem a közepesek és kisebbek is.
Azt azonban, hogy a veszély fennáll-e, és ha igen, milyen mértékben, KÖRNYEZETI HATÁSTANULMÁNY-ban kellene a nyilvánosság és a döntéshozók elé tárni. Ma erre Magyarországon semmiféle kötelezettség nincs. Ez a tény beláthatatlan következményeket vonhat maga után.
Tisztelettel kérjük, befolyását latba vetve szíveskedjék elérni, hogy az ügy halaszthatatlansága miatt a kormány sűrgősen terjessze az Országgyűlés elé a környezeti hatástanulmányról szóló törvénytervezetet."
A Világ Természetvédelmi Alap (WWF) Magyarországi Képviselete 1124 Budapest, Németvölgyi út 78/B. Telefon/fax: 175-4790

Haraszthy László


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.