kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Termékdíj

Az országgyűlés törvényt alkotott az üzemanyagok környezetvédelmi termékdíjának bevezetéséről. Ennek az intézkedésnek a megtételét a Levegő Munkacsoport már évek óta követelte, s e követeléssel egyetértve a környezetvédelmi tárca a kormány elé terjesztette a vonatkozó javaslatot. Több mint egy éves kemény küzdelem után (a Lélegzet olvasói folyamatosan nyomon követhették ennek főbb eseményeit) jutott a törvényjavaslat végre az országgyűlés elé.
A megszavazott literenkénti 50 filléres termékdíj elmarad a környezetvédelmi tárca által javasolt egy (majd később 1,30) forinttól, és az ily módon befolyó pénz egyébként is szinte elenyésző a gépjárművek által okozott környezeti és egészségi károkhoz képest. Ennek ellenére ezt a törvényt mérföldkőnek tekinthetjük a hazai környezetvédelem és — remélhetőleg — adópolitika történetében. Ugyanis ez az első alkalom, hogy egy termékre környezetvédelmi megfontolásokból vetnek ki adót, és az így befolyó összeg törvény által szabályozottan kizárólag meghatározott környezetvédelmi feladatokra használható fel.
A nemzetközi tendenciákat is figyelembe véve várható, hogy ez a folyamat felgyorsul, és egyre több környezetszennyező terméket, illetve tevékenységet sújtanak majd az "ökoadók", s így fokozatosan az egész gazdaság a környezetet kevésbé károsító, a hosszú távú fejlődést (és egyáltalán a fennmaradást) biztosító pályára áll át. A Levegő Munkacsoport szakértői már dolgoznak egy ennek megfelelő adórendszer tervezetének elkészítésén (ennek első változatát előreláthatólag idén ősszel tudjuk nyilvánosságra hozni).
Az üzemanyagok termékdíjából 1992-ben egy milliárd forint bevételre számít a környezetvédelmi tárca. A törvény szerint ebből az összegből kell támogatni a gépjárművek környezetszennyezését csökkentő műszaki intézkedések ösztönzését, a közúti közlekedési infrastruktúra környezetvédelmi célokat szolgáló fejlesztését, a gépjárművekkel kapcsolatos hulladékgazdálkodást, a környezetbarát közlekedési megoldások és termékek elterjedését, valamint a társadalom környezetvédelmi szemléletének alakítását elősegítő tevékenységeket.
Itt hívjuk fel a környezetvédő szervezetek figyelmét, hogy a befolyt összegből a motorizációval összefüggő környezeti károk mérséklését szolgáló alapítványok és társadalmi szervezetek is kaphatnak támogatást.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.