kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Nemzetközi közlekedési akció május 15-én

Tavaly november 15-én az EYFA (Európai Fiatalok az Erdőkért) akciókat szervezett Európa-szerte a gépjármű-közlekedés által okozott környezetpusztítás ellen. Idén május 15-ére hasonló nemzetközi akciót terveznek.
A Levegő Munkacsoport kéri a magyar környezetvédő szervezeteket és aktivistákat, hogy helyi megmozdulásokkal csatlakozzanak az akcióhoz.
Múlt novemberben a bécsi környezetvédők székeket tettek az úttestre az autók helyére, hogy megmutassák, mennyi területet foglalnak el a gépkocsik. A svédországi Linköpingben a parkolóhelyeken feliratokat helyeztek el, arról "tájékoztatva" az autósokat, hogy a súlyos levegőszennyezés miatt aznap nem lehet ott parkolni(!). Brnoban két fontos útkereszteződést négy óra hosszat eltorlaszoltak: a szokatlanul csendes utcákon az ott lakók pikniket rendeztek, a gyermekek az úttesten rajzoltak-festegettek. Az észtországi Tartuban a szülők gyerekeikkel együtt vonultak fel a szennyező gépjárművek ellen tüntetve. Mainzban 16 méter magas tiltakozó plakátot tettek ki az egyik forgalmas útvonalon. Kopenhágában egy szobornál tüntettek, amelyre az útépítés miatt megsemmisülés várt. Baszkföldön tiltakozásképpen a helyi parlament épületére másztak fel a környezetvédők. Budapesten — mint ismeretes — felfestettük a belváros első kerékpárútját, és tüntetést rendeztünk a beépítéssel fenyegetett Köztársaság téren.
Reméljük, hogy a fenti példák újabb ötleteket és ösztönzést adnak az idei május 15-i megmozdulásokhoz. Az akcióhoz mindenkinek sok sikert kívánunk!JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.