kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Halványzöld EBRD

Környezetvédők nagy örömére a volt szocialista országok gazdasági átalakulásának megsegítésére 1990-ben létrehozott Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bankot (EBRD) annak elnöke, Jacques Attali "zöldnek" nyilvánította. Az alapító okirat a fenntartható fejlődés elősegítéséről beszél, "zöld küldetésről", a bankban környezetvédelmi főosztály működik, s létrehoztak egy neves szakemberekből álló környezetvédelmi tanácsadó testületet is. Az elnök és környezetvédelmi főtanácsadója többször is találkoztak a környezetvédő szervezetek képviselőivel.
Az egyik legnagyobb környezetvédő szervezet, a Föld Barátai a bank megalakulása óta négy szemináriumot rendezett a környezetvédelmi szervezetek képviselőinek, hogy kialakítsák a bankkal kapcsolatos elvárásaikat, politikájukat. A legutolsón (Varsó, 1992. március) már ismertté váltak a bank által eddig finanszírozott programok. A résztvevők helyeselték, hogy a bank 603,8 millió ECU nagyságú összegből 62,8%-ot távközlés fejlesztésére fordítottak. A 61,4 millió ECU-s hozzájárulást a General Motors magyarországi beruházásához viszont a bank "zöld" jellegével ellentétesnek találták. A személygépkocsi ugyanis az összes közlekedési mód közül a legszennyezőbb és a legdrágább. Az EBRD-nek a deficittel küszködő, leszoruló tömegközlekedést és vasutat kellene finanszíroznia a térség országaiban, és a Magyarországon, Románián és Bulgárián átmenő tranzit kamionforgalom vasútra terelését. A nagy nemzetközi autógyártók és magánbankok egyébként is fejlesztik a térség autóiparát, erre az EBRD-nek felesleges költenie.
A bank deklarált céljaival kifejezetten ellentétesnek találták azt a 4,9 millió ECU nagyságú kölcsönt is, melyet egy magyar csomagolócég kapott.
Az eddigi programok finanszírozásának listájából még csak egy 9,8 millió ECU-s, szibériai olajkutak fejlesztésére fordított összeg utal arra, hogy az energiapolitika terén sincs minden rendben. A tervezett energiaprogramok azonban már egy olyan tendenciát mutatnak, mely nagyrészt ellentétes a környezetvédők elképzeléseivel. A bank ugyanis az energia-ellátás stabilizálására, a beszerzés földrajzi diverzifikálására és az atomerőművek biztonságának megjavítására kívánja erőforrásait fordítani. A bank jelenlévő környezetvédelmi tanácsadójával folytatott éles vitában a környezetvédők azt bizonyították, hogy az energia-felhasználás racionalizálásának és hatékonyságának fokozása már rövid távon is hozhat eredményeket, ezért indokolatlan, hogy a bank energiapolitikája ily mértékben ellátás-orientált legyen.
Erős kritika érte a környezetvédelmi hatásvizsgálat rendszerét is. Az EBRD szavakban és elvekben azt vallja, hogy az egyes beruázások széles értelemben vett társadalmi és környezeti hatásait is vizsgálni kell, a gyakorlatban viszont ezt nem teszi. Így a magyarországi GM-beruházás esetében sem, holott az autógyártás tipikusan az a tevékenység, ahol a környezetvédelmi hatásvizsgálat nem állhat meg a gyár működésénél és a termékek műszaki paramétereinél.
A szeminárium résztvevőiben az a benyomás keletkezett, hogy mint manapság oly sok vállalat és intézmény, az EBRD is elsősorban reklámcélból használja a "zöld" jelzőt. A banknak azonban van egy nyomós érve: csak arra adhat pénzt, amire kérnek.

Kiss Károly Dr


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.