kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Az autók kiűzetése Párizsból?

Az előzetes felmérések szerint a franciák 14 százaléka fogja támogatni a környezetvédőket a legközelebbi helyhatósági választásokon. A politikai pártok az első megdöbbenés után azt a taktikát választották, hogy nagyratörő környezetvédelmi terveikkel és ígéretekkel visszahódítják a "zöld érzelmű" választókat.
Párizs polgármestere, Jacques Chirac faültetésekkel és elektromos autó-programmal tűzdelte választási hadjáratát, lényegében magáévá téve Antoine Waechternek, a francia zöldmozgalom vezetőjének autóellenes programját. A "forgalomtól és légszennyezéstől megrokkant" városban a közszolgálatban használt gépkocsiparkot rövid időn belül elektromos meghajtásúra akarja cserélni. Ígéretet tett a környezetet gyakran maradandóan károsító építőipari spekulációk felszámolására és — miként azt a környezetvédők már régóta követelik — száműzni kívánja a gépjárműveket a Champs Elisées-ről. Autók helyett pedig dupla fasort ígér Párizs főútjára.
Ugyanakkor a környezetvédők szkeptikusak. Véleményük szerint a választások után — ahogy eddig minden alkalommal —, ha másért nem, a gazdasági lobbyk nyomására elsikkadnak a környezetet és a lakosságot védő tervek.
(La Republica, 1992. március)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.