kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Környezetszennyezés és a gyermekek egészsége

  • A Dél-Anglia területein mért nyári szokásos ózonszint károsítatja a gyermekek tüdejét. Ez a hatás különösen jelentős, ha a gyerekek kint vannak a szabadban. Ennek a veszélyeztető tényezőnek a következményét még nem ismerjük, de az előzetes kísérletek arra utalnak, hogy a további ózonveszélyeztetettség a tüdő tartós károsodásához vezethet.
  • A levegőszennyezettség szintje Nagy-britanniában továbbra is növeli a légzési megbetegedések számát, különös mértékben a kisgyermekekét. Sokat mulasztanak az iskolából a gyerekek a gyors lefolyású mellkasi megbetegedések miatt, amik később krónikus betegségekké is válhatnak.
  • A szén-monoxid csökkenti a vér oxigénellátását, ez főképpen a szívbetegségekben szenvedők, a terhes anyák és magzatuk, és a veleszületett szívrendellenességgel rendelkező gyerekekre veszélyes. Azok, akik hosszú időt töltenek nagy forgalmú helyeken, ugyanannyi szénmonoxidot lélegeznek be, mint egy erős dohányos.
  • Az elmúlt évtizedben 30-60%-kal emelkedett az 5-34 éves korosztály asztma miatti elhalálozása Ausztráliában, Franciaországban, Angliában, Kanadában és az Egyesült Államokban. Bár az asztma egy soktényezős betegség, a világon sok orvos meg van győződve arról, hogy a levegőszennyezés hozzájárul ennek a betegségnek a kifejlődéséhez.
  • Nagy-Britannia városainak egy részében mért nitrogén-dioxid-szint légzésszervi megbetegedéseket okozhat, többek között torokgyulladást, köhögést az egészséges gyermekeknél, és csökkent tüdőműködést az asztmásoknál.
  • A kén-dioxid, ami még időnként fellelhető az Egyesült Királyságban, a gyermekek légzőszervi megbetegedésének gyakoribbá válásával járt együtt, ugyanúgy mint az asztma és a hörghurut esetében.
  • A szénanátha sok gyermeket tehet magatehetetlenné. A levegőben levő szennyezőanyagok fokozzák a problémát: növelik az érzékenységet a légi úton érkező allergensekkel szemben.
  • Köztudott, hogy a gyerekek egészségének az ólom által történő fenyegetése lecsökkent, amikor elkezdték használni az ólommentes benzint. A gyermekeket még veszélyezteti az ólom a véletlenül lenyelt por és szenny miatt. A gyermekek vérének ólomszintje, amit még figyelemmel kísérnek az Egyesült Királyságban, értelmi károsodással jár együtt.
  • Minden ötödik tinédzser szénanáthában szenved, és minden hetedik kisiskolásnak asztmája van. Sok orvos meg van győződve, hogy ez az érték még növekedni fog, és az asztma most egy komolyabb formában jelenik meg, mint azelőtt. Az általános gyakorlati vizsgálatok megmutatták, hogy azoknak a száma, akik asztma vagy szénanátha miatt járnak orvosi kezelésre, 1971 és 1981 között megduplázódott. Úgy tűnik, hogy ez a tendencia folytatódik: újabb vizsgálatok jelzik, hogy az elmúlt 15 évben négyszeresére nőtt az Egyesült Királyságban az asztma gyakorisága.
(Dr. Cathy Read: Air Pollution and Child Health, London, 1991)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.