kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Európai környezetvédelmi tanácskozás a légszennyezésről

1990. április 10-12-én Göteborgban ült össze a társadalmi környezetvédő szervezetek légszennyezéssel foglalkozó 3. európai stratégiai szemináriuma. Mint az előző kettőt, ezt is a svéd társadalmi környezetvédő szervezetek savas eső ellenes titkársága szervezte (Swedish NGO Secretariat on Acid Rains). A találkozón 15 országból 22 szervezet képviselői voltak jelen.
Svédország, Norvégia és Finnország savas esők iránti félelmét a skandináv félsziget geológiai adottságai okozzák. A földfelszínt nagyrészt a 2 milliárd évvel ezelőtt kialakult gránit-kőzet alkotja. Ez rendkívül szilárd, nem porlad, s így a talajban csak kis mennyiségben vannak jelen a savas esőket közömbösítő alkáliák. Ennek következtében ugyanaz a szennyezettség itt jóval nagyobb kárt okoz a növény és állatvilágban. A tavak élővilága pusztul, mert a savas szennyeződés megakadályozza a szerves táplálék keletkezését. A meszezés igen költséges és csak korlátozottan alkalmazható.
A legutóbbi felmérések szerint a savasodás Európa háromnegyed részében meghaladja a kritikus terhelést, azaz amelyet az ökoszisztéma még lényeges károsodás nélkül kibír.
A savasodást a kéndioxid és a nitrogén-oxidok okozzák. Az előbbiek nagyrészt a hőerőművektől, az utóbbiak a gépjárművektől származnak. A szennyezettség leszállítása a kritikus terhelés szintjére e gázok kibocsátásának legalább 90%-os azonnali mérséklését igényelné. Ehhez gyökeres változásokra lenne szükség a jelenlegi energia-felhasználásban és közlekedési politikában. Ha ez nem történik meg, az erdők, a talaj, a felszíni és a talajvizek további súlyos károsodása fog bekövetkezni.
A jelenleg érvényben lévő nemzetközi szerződések és az egyes kormányok tevékenysége meg sem közelíti a szükségessé vált védekezés és korlátozások mértékét.
Magyarországon a savasodás elsősorban a Dunántúlt és az Északi Középhegység vidékét érinti, míg a síkságokon a nitrátosodás okoz súlyos károkat.

Kiss Károly Dr


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.