kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Kedves budapesti biciklis!

Évekkel ezelőtt a Budapesthez hasonlóan súlyosan szennyezett Milánó néhány polgára — vállalkozók, vállalatigazgatók, értelmiségiek, kétkezi munkások, művészek és háziasszonyok — elhatározták, hogy létrehoznak egy szervezetet a város kerékpárosainak érdekvédelmére. A szinte elviselhetetlen levegő, a mindent beterítő autóáradat ellenére ugyanis voltak emberek, akik passziójukról, a biciklizésről nem tudtak és nem is akartak lemondani. Dacolva a mostoha nagyvárosi körülményekkel, kerékpárral jártak dolgozni, bevásárolni, szabadidejükben pedig egyszerűen csak gyűjtve a kilométereket felfedezték saját városukat, a legjobb fagyizókat, a legszebb eldugott épületeket és parkokat.
Ők voltak azok, akik társadalmi és egzisztenciális helyzettől, pártállástól és világnézettől függetlenül egyre többször találtak egymásra, mind gyakrabban érezték úgy, hogy bizonyos érdekeik közösek. ők voltak azok, akik megalakították Milánóban a "Ciclobbyt", vagyis Bringalobbit, a ma már több mint ezerötszáz tagot és rengeteg szimpatizánst számláló városi kerékpáros érdekvédelmi szervezetet. Azóta egyre gyakrabban és egyre nagyobb számban látni a milánói utcákon elegáns urakat, fiatalokat és idős bácsikat, háziasszonyokat és nagymamákat, akik dacolva a rossz levegővel, az autókkal, a zajjal, a kerékpárlopások nagy számával és a biztonságos utak hiányával, bicikliznek, bicikliznek és bicikliznek.
Pár héttel ezelőtt itt Budapesten néhány tucatnyian elhatároztuk, hogy nem lemásolva a milánóiak példáját, de erőt merítve belőle megalakítjuk a "Városi Biciklizés Barátai" nevű klubbot. Milánó persze sok mindenben különbözik Budapesttől, de mi, a klub alapítói abban hasonlítunk a milánóiakhoz, hogy nagyon sok mindenben különbözünk egymástól. A biciklizés viszont valamennyiünk passziója, és erről nem kívánunk, nem is vagyunk hajlandók lemondani a hétköznapokon, a városi közlekedésben sem. Persze egy klub megalapításához konkrét célok is kellenek. A mi legfontosabbjaink:
— A KRESZ módosítása a biciklisek védelmében.
— A fővárosi tömegközlekedési eszközökön, elsősorban a metrón, néhány busz- és villamosjáraton a kerékpárszállítás lehetőségének megteremtése.
— Biciklitárolók építésének elősegítése.
— Tiltakozás a budapesti kamionközlekedés ellen.
Végül pedig, de talán legelsősorban:
— Az összes többi kerékpáros szervezettel vállvetve bicikliutak építésének elősegítése, és az erre szánt összegek feletti társadalmi ellenőrzés megteremtése.
A felsoroltakból talán egyértelműen következik, hogy minden környezetvédő szervezettel karöltve kívánunk küzdeni egy tisztább Budapest, egy egészségesebb Magyarország megteremtéséért. Olyan fővárost szeretnénk, ahol baleset és légzőszervi megbetegedés veszélye nélkül is mindenki biciklizhet. A legkevésbé bürokratikus szervezeti formában, klubként szeretnénk működni, és mindenkit várunk, aki céljainkkal és velünk szimpatizál, esetleg aktívan is részt kíván venni a kerékpárosok jogaiért folytatott küzdelemben. Tagsági díjunk napi egy, vagyis évente 365 forint, amit kizárólag programok szervezésére, a felsorolt konkrét célok megvalósítására, felvilágosításra és tagjainkkal való kapcsolattartásra kívánunk költeni. Vezetőséget sem szeretnénk, legfeljebb egy különböző szakkérdések referenseiből álló tanácsot.
Kedves budapesti biciklis!
Ha végigolvastad alapító nyilatkozatunkat, nyilván érdeklődsz klubunk iránt. Amennyiben úgy döntöttél, hogy tagjaink közé is kívánsz lépni, szándékodat jelezheted:
— Levélben: Gyenge Zsolt, 1033 Budapest, Polgár u. 3. (A borítékra írd rá: V.B.B.)
— Telefonon: Bányai Csillánál, 132-7392.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.