kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Bemutatjuk testvérszervezeteinket
A Svájci Közlekedési Klub

Az 1979-ben alapított Svájci Közlekedési Klub volt az első sikeres európai kísérlet arra, hogy egy olyan környezetvédő társadalmi szervezetet hozzanak létre, amely egyúttal különböző szolgáltatásokat is nyújt a közlekedés résztvevőinek. A klubot megalapító tíz aktivista felismerte, hogy Svájcban a környezetkímélőbb közlekedéspolitika kialakítását elsősorban a két svájci autóklubban, a TCS-ben és az ACS-ben tömörült közúti lobby akadályozza. Ezért létrehoztak egy szervezetet az autósok és a közlekedésben egyéb résztvevői számára, melynek célja azon téveszme megcáfolása, hogy minden autós eleve egyetért az útlobby elképzeléseivel.
A szövetségnek három neve van. A legáltalánosabban használt rövidítés a VCS, a német nyelvű "Verkehrs-Club der Schweiz" elnevezésből. Az ország francia nyelvterületén ATE ("Association Transports et Environnement"), az olasz nyelvterületen pedig ATA ("Associazione Traffico e Ambiente") néven ismerik.
A VCS taglétszámának növekedése minden képzeletet felülmúlt: a 7 millió lakosú országban az első tíz évben évente 10 ezer új tag jelentkezett. Most, 13 év után, amikor a VCS-nek már 126 ezer tagja van, ez a növekedés valamivel lassabb, de a taglétszám már így is fölülmúlta az ACS-ét, és a szervezet jelentős szerepet játszik Svájc közlekedéspolitikájának kialakításában.
Címük: VCS/ATE/ATA,
Bahnhofstr. 8, CH-3360 Herzogenbuchsee,
Svájc.
Telefon: +41 63 615151.
A Lélegzet következő számában a FNAUT 2000 nevű francia testvérszervezetünkről közlünk rövid ismertetést.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.