kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Irtják az ártéri erdőket

A Zöld Szív gyermek-környezetvédő mozgalom vezetője a nyári táborozás alatt szerzett keserű tapasztalatairól ír, amelyeket, sajnos, nem nevezhetjük egyedinek.
...Szárazon és vízen kutattuk a Szentendrei-sziget természeti értékeit és környezeti ártalmait... A Szigetmonostorra délről vezető út bal oldalán illegális szeméttelep kezdi feltölteni a vizenyős mélyedésben fekvő ligetet nem messze a Budapestet ellátó ivóvíz kutaktól. Az önkormányzat terve szerint földet szórnak majd rá, s befüvesítik (Ami nem látszik, az nincs is?)
A másik fölfedezésünk még tragikusabb: a szigetmonostori rév alatt kb. 200 méterre elkezdték irtani az ártéri erdőt! Hajózás közben vettük észre, hogy az előző napokban még érintetlen partszakaszt földgyalukkal letarolták Másnap kivonultunk a gyerekekkel a helyszínre tüntetni az esztelen pusztítás ellen, de a gépek éppen álltak A terület siralmas állapotban volt. A, zöldellő ártéri erdő helyén porsivatag fogadott. A gátőr arra hivatkozott, hogy a gátat akarják megerősíteni (???). Más forrásból tudjuk, hogy egy maszek-vállalkozó akar itt "ifjúsági tábort" létrehozni stranddal, sátorhelyekkel és kiegészítő létesítményekkel együtt. Vagyis terjed az a "hasznosítsuk, fejlesszük" — szemlélet az önkormányzatok részéről, amit az '50-es években még természet leigázásnak hívtak, sőt, ez még kibővül a "gazdagodjunk meg" állampolgári törekvéssel.

A példa ragadós. A szemben lévő parton — Szentendrén a révátkelő mellett — már üzemel az ártéri erdő helyén épült szálloda feszített víztükör medencével, szőnyegpázsittal, és mellette motorcsónak-kölcsönző, ahol az új őrület, a vízi robogó megszállottjai is kedvükre őrjönghetnek az ezidáig csendes Kis-Duna ágon.
Félő, hogy a ma ártéri erdőkkel szegélyezett Szentendrei-szigetből hamarosan rossz értelemben vett turistaparadicsom válik (Kisorosziban már van golfpálya, Monostoron most építik) A veszély különösen nagy most, mivel a szigetmegyei védettsége megszűnt.
Sürgős intézkedésre lenne szükség, amíg a folyamat leállítható, hiszen a gépek nem várnak a meggazdagodás vágya hegyeket is képes elmozdítani.
Orgoványi Anikó (Gaia Sajtószemle 1992. szeptember 11.)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.