kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Új városközpont a XIII. kerületben?

Egyesek szerint örömmel kellene fogadnom azt a hírt, hogy úgy lakhatom majd városközpontban, hogy el sem kell költöznöm. A tervek szerint ugyanis új központot kívánnak létrehozni a Dráva utca és az Árpád-híd közötti zöld és kevésbé zöld területeken.
Mi is kell ehhez? Irodaházak, szállodák, bevásárlóközpontok, mélygarázsok és utak. Vizafogó— eddig ez a név a hatalmas, tízemeletes lakóházakból és az újabb 3-4 emeletes, sátortetős, emberibb panelházakból álló lakótelepet takarta. Ám a fejlődés nem állhat meg!
Márciusban jelent meg az első hír a helyi sajtóban (Extra, XIII. kerületi melléklet) a dunaparti rendezésr61. Tizenegy-tizenhárom szintes épületekről, 1500-nál több autónak elegendő mélygarázsokról, és a rakpart Árpád-hídig történő meghosszabbításáról számoltak be örömmel. S ez csak egy kis részlet volt a jóból...
Kiderült, hogy mivel a rakpart megépítésére nincs pénz, az itt levő telkekre építők kötelesek azt megépíteni. A terv, amelynek egy változatát láthattam a polgármesteri hivatalban, megdöbbentett. A műleírásba is betekinthettem. Abban található környezeti tanulmány többek között adatokat közöl arról, hogy ha megépül a rakpart és az egyéb létesítmények, a környező nagyforgalmú utakon is tovább fog növekedni a zajszint és a légszennyezettség szintje, kivéve a Népfürdő utcát. A terv szerint megszüntetik a Duna és a Népfürdő utca közötti területen lévő sportpályát és csónakházat, a park és játszótér is részben elvész, nem lehet többé közvetlenül lesétálni a Dunához, ki kell vágni a százéves nyárfákat, el kell csípni egy kicsit a Dagály-fürdő zöld területéből, hogy a napozók a hídra felhajtó autók bűzét szívhassák, és a zajt hallgathassák.
De hát miért is ne? Hiszen növekedni fog a lakásom értéke — mondták a telefonba, mikor első megdöbbenésemben hívtam a Hivatalt.
Amikor legutóbb a kerület Műszaki Osztályának útmérnökeivel erről beszélgettünk, azt mondták, hogy ők nem is tudják, milyen. áron kívánják megépíteni a rakpartot, és egyet értettünk abban, hogy egy új út ennyi épülettel csak vonzza a forgalmat.
Ha megépül ez a rémálom, két dolgot tehetek majd családommal együtt: vagy megfulladok a rakpart, Dráva utca, Váci út és Hungária körút—Árpád híd "hermetikusan bezárt" csapdájában, vagy reménykedem, hogy megveszik elgázosított lakásunkat, és tovább küzdhetek gyermekeim létéért.
Addig azonban nem ülhetek tétlenül. Hiszen sohasem akartam városközpontban élni; és lakáseladással sem kívánok foglalkozni. Az egyedül lehetséges megoldást választottam tehát: mindent megteszek azért, hogy ez a rémálom ne váljon valóra.

Kajtor Zsuzsa


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.