kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Hírek a nagyvilágból

Szén-dioxid adót a világnak?
Gro Harlem Brundtland norvég miniszterelnök egy olaj- és gázipari konferencián az üvegházhatás előidézése miatt éles bírálattal illette a szerves ásványokból nyert üzemanyagok használatát, és arra szólított fel, hogy a világ országai vezessenek be adót, amely a gépkocsik szén-dioxid kibocsátását sújtaná. "Az adók valószínűleg nem örvendenek majd népszerűségnek, de bevezetésük szükséges. Az intézkedésnek azonban a kis és közepes méretű országokban csak akkor lesz döntő hatása, ha a nagy országok is megteszik e lépést." — jelentette ki Brundtland. A naponta több mint két millió hordó olajat előállító Norvégiában már bevezették ezt az adófajtát, s ezáltal a benzin helyi ára a világon a legmagasabbak közé tartozik.
(Reuter)
Közös holland-német vasúti program
Hollandia és Németország 7,1 millió német márka értékű beruházásról állapodott meg, a határ menti vasúti átmenő forgalom fellendítésére — jelentették be a hágai szállítási minisztériumban. A fejlesztési program a közutak tehermentesítését és a környezeti ártalmak csökkentését célozza. Az egyezmény szerint új tehervonalat építenek Rotterdam és Németország között, valamint az Amsterdam és Köln között húzódó vágányokat úgy újítják fel, hogy képesek legyenek nagy sebességű személyvonatok kiszolgálására is. Az 1996.-tól 2010.-ig megvalósuló programba Hollandia 5, Németország 2,1 miliárd márkával száll be.
(Reuter)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.