kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A szakemberek egyre biztosabbak abban, hogy melegszik a föld

Háromszáz tudós, aki behatóan tanulmányozta a globális melegedéssel kapcsolatos legújabb kutatások eredményeit biztosabb benne mint valaha, hogy a légkör melegszik; viharokkal, aszállyal, partmenti áradásokkal és járványokkal fenyegetve a világot. Az elmúlt hónapok vizsgálatainak egyes adatai arra utaltak, hogy a fenyegetés kevésbé valószínű, a mostani ENSZ jelentés azonban megerősíti a korábbi kísérletek eredményeit, azaz, hogy a környezetszennyezés megváltoztatja az éghajlatot.
Az erőművek és tűzhányókitörések kéndioxid kibocsátása valószínűleg lehűtötte a Földet, ellensúlyozva a globális melegedés hatását. A halogénezett szénhidrogének (freonok) pedig, amelyekről valaha azt gondoltuk, hogy növelik a globális hőmérsékletet, tulajdonképpen ugyanannyi meleget engedhetnek ki a légkörön túlra, mint amennyit csapdába ejtenek. A tudósok szerint ez a globális melegedés késleltetését jelenti, tehát annak eljövetele sokkal hirtelenebb és végzetesebb lehet. Ez veszélyeztetné az olyan növény- és állatfajokat, amelyek nem tudnak elég gyorsan alkalmazkodni.
A jelentés beszámol arról, hogy a mérések kevesebb jeget mutattak ki az Arktiszon, kevesebb a hó az északi féltekén, Svájcban eltűnnek a gleccserek, a várhatónál gyorsabb fanövekedést észleltek a déli féltekén és magasabb hőmérsékletet az Antarktiszon. Mindez azt sugallja, hogy a globális melegedés máris folyamatban van.
Az 1980-as volt a valaha észlelt legmelegebb évtized; a magas hőmérséklet tovább folytetódik az 1990-es évek elején is, noha a tudósok további 10 év elteltével állíthatják majd, hogy a magasabb hőmérsékletek a globális felmelegedést bizonyítják.
A tudóscsoportot Sir John Houghton, a brit Meteorológiai Hivatal korábbi vezetője vezeti, aki az ENSZ Éghajlatváltozás Kormányközi Bizottságának az elnöke.

Az erőművekből és a tűzhányókitörésekből — különösen a Fülöp-szigeteki Pinatubo tűzhányóból — származó kéndioxid elvágja a Nap földre érkező sugarainak útját. Ez a hűtő hatás részben kiegyenlíti azt a felmelegedési folyamatot, amelyet a gépjárművekben fosszilis tüzelőanyagokból származó túlzott mennyiségű széndioxid okoz. A kéndioxid kibocsátást azonban egyre erőteljesebben korlátozni fogják, hogy a savas esők csökkenjenek. îgy viszont a lehűtési egyensúly fel fog borulni, és a széndioxid által okozott melegedés lesz az uralkodó jelenség. "Olyan lesz, mintha egy függönyt húznánk félre, hogy beengedhessük a napfényt." — jegyezte meg az egyik tudós. Ugyanez vonatkozik a halogénezett szénhidrogénekre is, amelyeket a hűtőszekrényekben és légkondícionáló berendezésekben alkalmaztak és amelyek fokozatosan kivonulnak a forgalomból. Az ózon eltűnése által okozott lehűlés el fog tűnni, és helyébe a repülőgépek és más közlekedési eszközök által kibocsátott anyagok miatti melegedés lép majd. Úgy becsűlik, hogy a tenger szintje évtizedenként 2-4 cm-t emelkedik a következő évszázad közepére — több, mint ötször annyit mint most, és gyorsabban, mint ahhoz a partvidék élővilága, például a gyertyafa-mocsarak alkalmazkodni tudnak.
A jelentés azt is elmondja, hogy az észlelt magasabb éjszakai hőmérsékletek lehetővé teszik az olyan kórokozók életben maradását, amelyeket a hideg egyébként elpusztítana. Ugyanakkor a viharok száma is növekedhet.
Paul Brown
(The Guardian)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.