kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Az ÖKOSZOLGÁLAT jelenti

Jó tudni, hogy Magyarországon a 21/1970. (VI. 21.) számú, a fák védelméről szóló kormányrendelet értelmében minden városban és községben a gyümölcsfák kivételével bármilyen fa kivágásához engedély szükséges, beleértve a zárt kerteket is. Egyre gyakrabban keresnek meg minket azonban illegális fakivágás ügyében. Az ilyen eseteket az illetékes települési vagy kerületi önkormányzat elsőfokú építésügyi hatóságánál (általában a Műszaki Osztály) kell írásban jelenteni. ők tudják ellenőrizni az engedély meglétét, és adott esetben bírságot szabnak ki, valamint elrendelik a fa pótlását. A Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottsága a "Fővárosi zöldfelületek védelméről" címmel rendelet-tervezetet készített, amit remélhetőleg a közeljövőben elfogad a közgyűlés. Ez kivágás esetén megtérítendő eszmei értéket rendel a fákhoz és cserjékhez, s valószínűleg hozzájárul majd a növények valódi értékének elismertetéséhez.
A XI. kerületből élő fába szúrt hirdetésről kaptunk hírt. Növények; növényi részek szedése, rongálása az 1/70. számú, a közhasználatú zöldterületek használatáró1 és védelméről szóló fővárosi tanácsi rendelet értelmében tilos, így megszegése pénzbírsággal járhat. Az eljáró hatóság ez esetben is a kerületi önkormányzat elsőfokú építésügyi hatósága, vagyis legtöbb helyen a Műszaki Osztály.
Csapó Beatrix
ÖKOSZOLGÁLAT
1054 Budapest, Széchenyi rkp. 7
Tel: l 11- 7855, 132-3432
Fax: 132-3432JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.