kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Bemutatjuk testvérszervezeteinket: a FNAUT 2000

A Fédération Nationale des Associations d'Usagers de Transport (rövidítve: FNAUT), magyarul a "Közlekedést Használók Szervezeteinek Nemzeti Szövetsége", a környezetbarát közlekedésért küzdők legnagyobb franciaországi szervezete.
A FNAUT 2000 különböző környezetvédelmi csoportok egyesülésével jött létre 1977-ben. Ma 140 különböző szervezet országos szövetsége.
A FNAUT-nak négy fő tevékenységi köre van:
Szociális védelem — A FANUT álláspontja szerint mindenkinek lehetőséget kell adni a tömegközlekedésben való részvételre, a városiaknak és vidékieknek, a testi fogyatékosoknak és egészségeseknek egyaránt. Mérsékelt viteldíjak szükségesek; a tömegközlekedést elsősorban közszolgáltatásnak kell tekinteni, és így nem működhet csupán a piacgazdaság elvei szerint. Nagyobb biztonságot követel a gyalogosoknak, a kerékpárosoknak, a tömegközlekedést igénybe vevőknek és az autósoknak is.
Környezetvédelem — A FNAUT küzd a zaj, a levegő-, víz- és talajszennyezés ellen.
Idő-, energia és általában költségtakarékosság — A FNAUT szorgalmazza a közkiadások ésszerűsítését, a társadalmi költségek (balesetek, hulladékok, stb.) figyelembevételét és mérséklését.
Területhasználat — A FNAUT a tömegközlekedés fejlesztésének ösztönzösével elősegítségi a rendelkezésre álló területek jobb kihasználását.
A FNAUT jogi státusát tekintve a fogyasztók, illetve felhasználók érdekvédelmi szervezeteinek szövetsége. Jogi ügyekben a közlekedésben részt vevőket képviselheti. Hivatalos képviselője van a francia vasutak (SNCF), valamint a párizsi tömegközlekedési vállalat (RATP) vezetőségében.
A FNAUT és tagszervezetei fontos szerepet játszottak olyan hivatalos döntésekben, mint a közlekedési jogok kidolgozása ("mindnekinek joga van közlekedni"), a gyermekek vasúti utazása feltételeinek javítása, az időskorúak kedvezményes jegyéhez kapcsolódó korhatár 65-ről 60 évre való leszállítása, valamint a nagysebességű (TGV) vonatokat érintő beruházások.
A FNAUT-nak van egy évente tíz alkalommal megjelenő újságja, a FNAUT Infos. Létezik még egy negyedévenkénti folyóirata is, a Transport 2000, amely a közlekedésben résztvevők tevékenységéről, a közlekedéspolitikáról és a közlekedés gazdasági problémáiról szóló híreket és elemzéseket közöl.
FNAUT 2000
32 rue Raymond Losserand
F-75014 Paris, Franciaország.
Telefon: +33 1 43 35 02 83.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.