kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Törvényes törvénytelenség

A Kerék-Hírek októberi számában beszámoltunk a közlekedési tárcával lezajlott megbeszélésről. Ennek során derült ki, hogy az idei Útalapnak mégsem 5%-a került a kerékpárutak építésére.
Ennek tisztázása végett újabb időpontot kértünk és kaptunk. Végre egyértelművé vált tehát az, amit csak sejtettünk: az önkormányzatok pénze átutalt pénzeszközként növelte meg az Útalap bevételi oldalát. Ez körülbelül 120 millió Ft, ami érdekes módon nem jelentkezik a tárca pénzügyi beszámolójának bevételi oldalán, mely beszámolót egyébként csatolták az Útalap módosító indítványához. Amikor erre a problémára felhívtuk Kálnoki Kis Sándor helyettes államtitkár figyelmét, ő maga sem tudta, hogyan történhetett ez meg.
Az Útalap felvett hitelek nélküli összegéhez (15,5 milliárd Ft) képest az önkormányzatok pénze kicsiny. A teljes összeg 5%-a (pontosabban annak is csak 7/12 része, mivel a törvény csak június 1-jével lépett hatályba) 454 millió Ft, melyben benne foglaltatik az önkormányzati 120 millió Ft is. Így aztán igen érdekessé válik a számolás, mert egész évre vetítve az Útalapnak csak a 3,7%-ái fordították a kerékpárutakra, ami azt jelenti, hogy 23 kilométer kerékpárúttal rövidült meg a kerékpáros társadalom. Ez teljességgel elfogadhatatlan a kerékpáros szervezetünk számára. Mégsem lehet törvénysértésen kapni a tárcát, mert a törvény szövegét betű szerint betartották.

A törvényszövegen belüli pénztologatást a helyettes államtitkár úr elismerte, és a nehéz helyzetre hivatkozott, melyet az utólagos törvénymódosítás okozott. Mint megtudtuk, a jövőben az önkormányzatok pénze elkülönül, mert a törvény szövegét meg kívánják változtatni, miszerint az "Útalap saját forrásainak" százalékáról esik szó.
Ugyanakkor a minisztérium javasolta, hogy a kerékpáros szervezetek két képviselője is vegyen részt — véleményezési joggal — abban a bizottságban, amely a kerékpárutak építésére beérkező pályázatot elbírálja. A Magyar Közlekedési Klub fog egy megbeszélést kezdeményezni a kerékpáros szervezetek felé e téma tisztázására.

S. Nagy Andrea


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.