kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A bicikli gyorsabb, mint az autó
Szakemberek szerint a két keréké a jövő

A kerékpár az első helyen áll a világban a közlekedési eszközök között, és a jövőben is megőrzi vezető helyét — állapította meg a szombaton nyilvánosságra hozott közleményében a Worldwatch Intézet.
Tavaly 92 millió kerékpárt és 35 millió autót adtak el a Földünkön. Összehasonlításképpen: 1965-ben a kerékpár még éppen hogy megelőzte az autót 21:19 millió arányban. Napjainkban 800 millió kerékpár és 460 millió autó közlekedik világszerte. Átlagban tehát minden hetik embernek van kerékpárja, míg minden tizenkettediknek autója.
A washingtoni Worldwatch Intézet elnöke szerint az autó használata csökkenti a mozgékonyságot. A londoni közlekedés átlagsebessége ma kisebb, mint a középkorban volt. Arra is fölhívták a figyelmet, hogy Bangkokban az átlagos közlekedési tempó öt kilométer óránként. Egy gyalogos éppen ilyen gyorsan mozog.
A Worldwatch Intézet megállapítása szerint az autó drága, környezetkárosító és nem hatékonyan használja fel az energiát. Egy kilométer megtételéhez kerékpáron 22 kalória elégetésére van szükség, ellenben egy autó 1156 kalóriányi energiát igényel kilométerenként.
(MTI — Népszabadság; 1992. november 2.)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.