kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Biztató tárgyalások a MÁV-val
Kerékpárszállítás a vasúton

Mint szeptemberi számunkban jeleztük, tárgyalások kezdődtek a MÁV-val a kerékpárok vasúti szállításáról. Mindennapi kerekeseket, valamint a túrázókat képviselők ültek tárgyalóasztalhoz a MÁV Vezérigazgatóságot képviselő Perger Imrével, Kummer Istvánnal és munkatársaikkal.

Az első tárgyalás eredménye: a MÁV ígéretet tett, hogy márciustól, 6 hónap próbaidőre az összes vonalán (kivéve csúcsidőszakokat) lehetőséget teremt a kerékpár szállítására az első és az utolsó kocsi peronjain. Ez vonatonként 4-b kerékpárt jelent. 75 %-os kedvezménnyel lehet majd a kerékpárt utaztatni, s a jegyet a menetjegypénztárban lehet megváltani. Szóba került, hogy eseti csoportos igény alapján (3-4 nappal előre bejelentve), a MÁV külön erre a célra kialakított bringaszállító kocsit is rendelkezésre bocsát.
További tervek között szerepel, hogy a vasútállomásokon kerékpártárolókat létesítenek, illetve felújítják a már meglévő kerékpár-megőrzőket, önkormányzati és vállalkozói segítséggel. A tárolókhoz a vasút a helyet tudja biztosítani.
A MÁV képviselői ígéretet tettek, hogy a kerékpáros szervezetek észrevételeit is figyelembe veszik további munkájukban. Örömmel tapasztaltuk, hogy a vasutasok immár Magyarországon is felismerték a kerékpárszállításban rejlő lehetőségeket és — a magyar viszonyoknak megfelelően — szeretnék itthon is kialakítani a Nyugat- és Észak-Európa államaiban már elterjedt kerékpárosbarát vasutat. Így reményeink szerint a jövő évi bringaszezont kezdhetjük már vonaton is.
Bányay CsillaJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.