kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
"Közkerékpár" Bécsben

A Veloce, a bécsi központú kerékpáros hírvivőszolgálat elindítja a "közkerékpárt".
A konkrét terv egy automatikus biciklikölcsönző rendszer, ami biztosítja, hogy a forgalmas csomópontoknál elérhető áron bicikli kölcsönözhető a nap minden órájában.
Ahhoz, hogy kerékpárt bérelhessen, a biciklisnek először azonosítania kell magát a "Velomat"-nál. Ezután megkapja a biciklit, amit hitelre használ. A kerékpár lezárását kombinációs lakattal lehet megoldani. A kerékpár használata után a kerékpáros bármelyik állomáson leadhatja a kerékpárt. A visszavitelkor egy üres helyre kell a kerékpárt beállítani, és ezzel vége is a procedúrának. A díjakat havi alapon számlázzák, a szolgáltatást az Eurocsekkel és más hitelkártyákkal, köztük a "Public-Velocard"-dal lehet igénybe venni. Egy órás használat 20 schillingbe, minden további megkezdett óra 10 schillingbe kerül, maximum 100 schilling napi árig.
A zöld nyilvános bicikliket híres kerékpárgyártó cégekkel együttműködve, a használók különféle igényeinek megfelelően hozták létre. A kerékpárokon állítható nyereg, bevásárlókosár, aktatáskatartó, vastag kerékpárgumi van. Minden kerékpárnak beépített zárszerkezete, leszerelhetetlen alkatrészei, a gépen élénk színnel festett, jól látható azonosító száma van — mindez a lopás és a vandalizmus elkerülése végett.
A kísérleti indításkor 5 kölcsönzőhelyet és 180 kerékpárt terveznek Bécsben. Ezt 1995-ig i00 állomásra és 4000 biciklire szeretnék bővíteni. A befektetés költsége 5 millió schilling.
(Paul Brandstatter előadása a Public-Velo konferencián 1991. október 28-án. Forrás: ECF BRR, 1992 augusztus).JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.