kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Bemutatkozik az ARGUS

"A mozgékonyság nem kifejezetten az autódtól, hanem az agyadtól függ" — így kezdődik az ARGUS-toborzó. És hatása nem lebecsülendő. Az ARGUS Ausztria legnagyobb tagságot számláló, a mindennapi kerékpározás barátait tömörítő szervezete. 10 ezer tagjuk mind a "környezetbarát városi közlekedést" hirdeti. 1980 óta működnek, és I984-től saját kerékpáros lapjuk is megjelenik.
Szervezetük évente szervez kerékpáros csillagtúrát a város külső kerületeiből a belvárosba. Bécs főpolgármesterét is maguk mögé állították egy ötletes fogadásuk alkalmával, aki ezután kerékpáros referenst nevezett ki az önkormányzaton belül. Hozzá fordulhatnak egyenesen minden ügyes-bajos dologban a kerékpárosok. Mára már elérték, hogy valamennyi közlekedési és kerékpáros kérdésben meghívják az ARGUS képviselőit az önkormányzati megbeszélésekre, kikérik a véleményüket a tervezési szakaszban.
Kis irodájukban munkanélküliek dolgoznak, sokszor frissen egyetemet végzettek, telefonokra válaszolnak, tanácsot adnak, támogatókat keresnek. Irodájuk mellett egy kis boltot is üzemeltetnek, ahol a legfontosabb és legritkábban beszerezhető kerékpáros felszereléseket lehet megvásárolni, mint gyerekülés kerékpárra, kétkerekű kerékpárutánfutó, térképek, szakirodalom. Ebből a tevékenységükből keletkezik némi nyereség, mert az elárusítók sem pénzért, hanem elkötelezettségből dolgoznak.

Aki kapcsolatot szeretne velük felvenni, az a következő címre írjon: ARGUS, Alser str. 8/9, A-1090 Wien. Telefon: 00 4314239694.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.