kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Rió és a Német valóság

Több ezer hal pusztult el Rió vizeiben — jelentette a brazil sajtó —, mivel a konferenciaközpont szennyvíztisztítója egyszerűen képtelen volt ártalmatlanítani azt, amit a 20 ezer küldött hátrahagyott: a környezetvédelmi világtalálkozó hatalmas méretű szennyét.
Alighogy elfogadták az egymással csak felelőtlenségben versenyző riói dokumentumokat, Günter Krause, német közlekedési miniszter 12000 kilométer új utat és autópályát javasolt, s egyes meglévő szakaszok nyolc sávosra bővítését. Ámokfutás a kabinetben? Úgy látszik, igen. A kancellár éppen egy 790 millió márkás csekkel udvarolja körül Rióban a Világbank környezetvédelmi alapját, miközben minisztere megmutatja, hol vannak a kövér falatok: 250 milliárd márka útépítésre. A háború óta a legnagyobb aszfaltozási program, egy környezetmegsemmisítő kommandó. Ha Németország legérzéketlenebb egyesülete, az ADAC (a német autóklub) a német gazdasággal karöltve boldog izgalomban számolgatja, hogy 2010-ig több mint 45 millió, talán még 50 millió autó is fog futni az utakon — tönkretéve az országot —, akkor ennek az üzenetnek rémületet kellene kiváltania, katasztrófariadót. (A brit miniszterelnök mindenesetre szolgálati kocsiját, a benzinzabáló jaguárt 50 ezer márka szállítási költséggel Rióba vitette, hogy ily módon is hatásosan bizonyítsa, milyen értékesek Föld-anya kincsei.)
Spontán őszinteséggel reagált a riói konferenciára a Német Kereskedelmi és Iparkamara: megkönnyebbüléssel. Végül is rosszabb kimenetele is lehetett volna a dolgoknak a német ipar szempontjából — örvendeztek. Általános fellélegzés a német cégek főnöki szobáiban: ezúttal elmaradt a keserű pohár. Ám ezentúl egyre gyorsabban jár körbe az asztalon. A későbbiekben a riói halhullás a legártalmatlanabb címek között fog majd szerepelni. Erre mérget vehetünk valamennyien.
(A "Die Neue Gesellschaft Frankfurter Hefte" című német szocialdemokrata folyóirat fenti cikkét magyarul a Heti Világgazdaság 1992. szeptember 26-i száma közölte.)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.