kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Megoldás-e a dohányadó?

Az alábbi cikket azért is érdemesnek tartjuk megismertetni Lélegzet olvasóival, mert a cigarettaadó bizonyos mértékig az ökoadó modelljét is jelenti.
A dohányadó emelése nagy sikerrel csökkenti a dohányzók számát — tűnik ki a tekintélyes környezetvédelmi kutatóközpont, a washingtoni Worldwatch intézet felméréseiből.
A tekintélyes kutatóközpont adatai szerint tény, hogy Dániában és Norvégiában 4, Kanadában több mint 3 dollár adó terheli minden csomag cigaretta árát, ami a dohányzás csökkenéséhez vezetett (Kanadában például egy évtized alatt 30 százalékkal fogyott a számuk).
Mások füstjének akaratlan beszívása is halálos lehet: csak az Egyesült Államokban évente 50 ezer ember hal meg az úgynevezett másodlagos dohányzás következtében, míg az "igazi" dohányosok közül 434 ezer lesz áldozata a nikotin, a kátrány kiváltotta betegségeknek. A fejlett országok lakosságának egyötödét napjainkban is a dohányfüst öli meg. A dohányzással kapcsolatos egészségügyi kiadások az Egyesült Államokban évi 65 milliárd dollárt tesznek ki.
A nemzetközi felmérések szerint a dohányárak 10 százalékos emelése után a fogyasztás átlag 4 százalékkal csökken, sőt a tizenévesek körében 10 százalékkal. A kanadai tinédzsereknél 1980-1990 között az áremelések következtében egyharmadára csökkent a dohányosok aránya. (A legtöbb ember tizenéves korában válik a nikotin rabjává.)
A nagy nemzetközi vállalatok nyugaton zsugorodó piacaik helyett a fejlődő világban és Közép-Kelet-Európában keresnek és találnak újakat. Kolumbiában több ember hal meg az amerikai cigarettától, mint Amerikában a Columbiából becsempészett kábítószertől. Az amerikai dohányipar azzal számol, hogy Kelet-Európában évi 6-8 százalékkal tudja növelni eladásait.
(Pesti Hírlap, 1992. augusztus 7.)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.