kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Környezetvédelmi adók az EFTA-országokban

Az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) országaiban (Ausztria, Finnország, Izland, Lichtenstein, Norvégia, Svájc és Svédország) egyre nagyobb mértékben alkalmaznak gazdasági és pénzügyi eszközöket a szennyezések korlátok közé szorítására. A skandináv országok elől járnak a környezetvédelmi célokat szolgáló adópolitikában.
Svédország a földgázra vet ki általános energia- és szén-dioxid-adót. Norvégia a szén-dioxid-adót az Északi-tengeren alkalmazott földgázra használja. Finnország energiaadót, Svájc importvámot vezetett be a földgázra. Az összes EFTA-országban adót vetnek ki az ólomtartalmú benzin használatára, ezzel ösztönözve az ólommentes benzin alkalmazását. Svájcban ez 6,2 százalékos forgalmi adó, a többi EFTA-országban 20-25 százalékos hozzáadottérték-adó formájában jelenik meg. A fűtőolajat is megadóztatják minden EFTA-országban, a legmagasabb adót Svédországban és Norvégiában találjuk. Csak ez a két ország vet ki adót a villanyáramra. A dízeladó Svédországban a legmagasabb.
(EFTA News, 1991. október 24.)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.