kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Az ÖKOSZOLGÁLAT hírei

Mit lehet tenni a sütés után elhasználódott, fáradt étolajjal? — merül fel a kérdés sok háziasszonyban, sőt vendéglőtulajdonos is keresett minket ezügyben. Talán némi lelkiismeret furdalással a csatornába ereszti, vagy netán külön gyűjtögeti, majd apránként felhasználja, például rántás készítéséhez? Ezek egyike sem tökéletes megoldás. Előbbivel a vizet szennyezzük el, az utóbbival pedig magunk és családunk egészségét kockáztatjuk, mert a többször sült olajban nagy mennyiségű rákkeltő anyag van. Mindezek után belátható, hogy az égett, fáradt étolaj veszélyes hulladék. A lakossági fáradt étolajat a BIOFILTER Kft. (tel.: t536479) Budaörsön, a Farkasréti utca 94. szám alatt veszi át, és literéért 10 Ft fizet. Az persze nem várható el, hogy ezek után minden háziasszony elutazzon Budaörsre a fáradt étolajjal. Azonban az önkormányzatnak fel keli ismernie, hogy gyűjtők kihelyezésével saját szűken vett környezetét is megóvhatja az olaj-okozta környezeti ártalmaktól. Ahol nagy mennyiségben keletkezik fáradt étolaj, ott konténeres gyűjtőt állítanak fel, így szállodák, vendéglátó helyek is bekapcsolhatók az újrahasznosításba. A fáradt étolajból ugyanis végeredményben ipari olaj lesz, de akár aszfalt, festék, ablak kitt lehet belőle. Ugye, hogy az olaj nemcsak tűzre való!
S. Nagy Andrea
"Sütés közben a zsiradékban a levegő oxigénje és a magas hőmérséklet hatására számos bomlástermék képződik. Ezek egy része káros az egészségre. Az élelmiszer sütés közben felvesz e zsiradékból, amit az étellel elfogyasztunk, így nem közömbös, hogy milyen minőségű zsírban sütöttunk.
A zsiradék használhatatlanságának jelei: kellemetlen szeg, keserű, kaparó íz, füstképződés, habzás, sűrűsödés, sötét színű anyagok lerakodása az edény alján, falán.
... A tönkrement zsiradék nagy mennyiségű bomlásterméket tartalmaz, ezért sem emberi táplálkozásra, sem illatok etetésére nem alkalmas. Igen fontos tudni, hogy a tönkrement zsiradékot a háztartásokban alkalmazható egyszerű eljárásokkal (pl.: többszörös mennyiségű vízzel forralás, átsütés hagymával nem lehet további sütésre alkalmassá tenni. Igaz ugyan, hogy az íz, a szag javítható ezekkel a módszervekkel, de a káros bomlástermékek túlnyomó része a zsiradékban marad." — írja a Fővárosi KÖJÁL 229/1989 tájékoztatója.
***
Működhet-e röntgenkészülék lakóházban? — kérdezte egy budapesti hívónk, akinél e társasház földszintjén lévő állatklinikán egy ilyen üzemel. A válasz igen, de csak az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Sugáregészségügyi Osztályának engedélyével. ők ellenőrzik, hogy az ilyenkor szükséges védőberendezések megvannak-e, vagyis a röntgenkészülék nem veszélyezteti a lakók egészségét. Ebben az esetben, mint kiderült, engedély nem volt, úgyhogy a készülék üzemeltetését egyelőre felfüggesztették.
***
Miért szabad avart égetni az amúgy is szennyezett levegőjű nagyvárosokban? — kérdezi egyik telefonálónk. Felvetése jogos, annál is inkább, mert a kerti hulladék eltüzelése során az égés nem tökéletes, s különösen nedves időben sok rákkeltő vegyület, korom kerül a levegőbe. Ha lehet, válasszuk inkább a komposztálást. Az avar és kerti hulladék égetésének szabályozása az önkormányzati testületek feladata, amelyek általában időbeli korlátozást rendelnek el, például kijelölnek hetente egy napot, amikor engedélyezett ez avarégetés. Ha településűnkön még nincs ilyen szabályozás, ösztönözzük az önkormányzatot ennek megalkotására, valamint kezdeményezzük zöld lerakók létesítését.

S. Nagy Andrea


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.