kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
ősfairtás a Háros-szigeteken

A Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület Elnöksége - tagsága nevében is - felháborodottan tiltakozik a MOL Rt. által elvégzett természetrombolás ellen, és semmilyen indokát nem fogadja el annak a barbár és kegyetlen erdőirtásnak, amellyel - noha erre engedélyt senkitől nem kaptak - elpusztították a dunai Kis Háros-sziget ártéri vegyes ligeterdő ősfaállományának egynegyedét, mintegy hatezer négyzetméter erdős területet.
A Háros-szigetek (Hunyadi, Háros, Kis Háros) a budapesti Duna-szakász egyetlen olyan szigetegyüttese, amely többé-kevésbé megőrizte az emberi kéztől való függetlenségét, ősi vegetációját, és védettségre méltó. A Nagy Háros-sziget ősszőlősével világritkaság, amely természetvédelmi területté nyilvánítás eljárása alatt ált. Nem tűrhetjük, hogy a Kis Háros-sziget - noha természetvédelmi terület - a lelkiismeretlenség és a gépesített rombolás áldozatává váljon! Nem engedhetjük, hogy hazánk amúgy is szűkös erdős területeit, természeti értékeit gátlástalan önkényességgel pusztítsák!
Kérjük a környezet- és természetvédelem kormányzati és nem kormányzati szerveinek védelmét, eljárását és segítségét. Követeljük a MOL Rt. erdőirtó felelőseinek, tetteseinek jogi felelősségre vonását, erkölcsi elmarasztalását. Követeljük, hogy saját költségűkön mérjék fel a károkozás nagyságát, és a felelősök térítsék meg a károkat. Követeljük, hogy saját költségükön állítsák vissza a sziget eredeti ártéri ligeterdő-jellegét, fásítsák újra őshonos fajtákkal a területet.
Morálisan elítéljük a XXII. kerület Polgármesteri Hivatal azon hivatalnokát is, aki - bár tudomást szerzett a készülő erdő elleni merényletről - arra sem érdemesítette az Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottságát, sem egyesületünket, hogy a veszélyről értesített volna bárkit is.
A Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület Elnöksége
A nyilatkozathoz csatlakozott a Budapesti Városvédő Egyesület Környezetvédelmi csoportja és a Levegő Munkacsoport is.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.