kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Felhívás a főváros építészeti örökségének megőrzésére

Az 1996-os 1100 évforduló, valamint az expo megrendezésének kapcsán egy olyan építészeti program elindítását és megvalósítását javasoljuk, mely megtartaná Európa szívének, szeretett Budapestünknek eredeti arculatát, a nagykiépítésű időszakban keletkezett és máig dekoratív képet mutató szecessziós stílusát. Ez meggátolhatná a megmaradt értékek lerombolását, és a "modernizálás" álruhájába bújtatott arculat-sematizálást. Hangsúlyozni kívánjuk a mívesség megjelenését mindazokon a hagyományos építészeti alkotásokon, melyektől egyedi és szemet gyönyörködtető lehet egy-egy épület vagy épület-együttes, végül az egész város. Igy megőrizhetőek és fellendíthetőek lennének a kihalóban lévő szép mesterségek is. Legfeljebb hat-hét emeletesre szeretnénk korlátozni az új városrészeket, hogy emberléptékű, zsúfoltság nélküli legyen. Különösen fontosnak tartjuk, hogy az egy stílusú utcák vagy házsorok foghíjába ne önálló életet élő elütő építmény kerüljön. A természetes építőanyagok és díszítőelemek felhasználását javasoljuk. Meggyőződésünk, hogy egy szebb környezetben jobb életérzéssel, vidámabban tudnának élni az emberek. Az utóbbi évtizedek megtépázott tudatának helyreállításához is hozzájárulhatna egy olyan környezet, amely sugallja a magyar nép vonzódását valós értékekhez népi és urbánus hagyományaink megjelenítése által.

Tiszteletünket kívánjuk leróni az elődeink által létrehozottak megbecsülésével, az emberi tudást és az értékes munkát együtt megjelenítő építészek, várostervezők, iparművészek és a magas színvonalú szakmunkát végzők előtt. Alkotásaik láttán évtizedek, évszázadok múltán is csodálat töltheti el a látogatót, vagy a városban élőt.
Kérjük mindazokat, akik a fentiekkel részben vagy egészben egyetértenek, támogassák javaslatainkat és működjenek együtt velünk annak megvalósításában.
Dr Molnár Péterné
Fadrusz János Környezetvédelmi Egyesület
1114 Budapest. Bocskai út 23-25. I. 7.
Telefon: 166-7551JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.