kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Bemutatkozik az Európai Kerékpáros Szövetség

A 19 országot, 28 tagszervezetet, 5000 aktivistát és 250 000 kerékpárost tömörít6 szervezet büszkén vallja, hogy Európa kerékpáros lobbi- és szolgáltató szervezete. 1992. májusa óta a Bringa munkacsoport tagja e szervezetnek, melyen keresztül a magyar közlekedő-kerékpáros erőfeszítések Európa-szerte ismertek, illetve az ottani kutatási és lobbimunkák az itthoni kerekesekhez eljutnak.
Az Európai Kerékpáros Szövetség Koppenhágában 1983-ban alakult azzal a céllal, hogy a kerékpározást támogassa, hiszen az fontos része mind a közlekedési, mind pedig a környezetvédelmi helyi, regionális, országos és európai szintű politikának.
E cél elérése érdekében lobbimunkát folytatnak, információkkal, szolgáltatásokkal látják el a sajtót, a hivatalokat, a vállalatokat, valamint az intézményeket. Az ECF tagszervezetei számára számos egyéb szolgáltatás is elérhető. Annak ellenére, hogy a 28 tagszervezet eltérő tapasztalattal rendelkezik, mégis sok kerékpáros probléma hasonló Európa-szerte, mint például a veszélyes utak, a kerékpározás mellőzöttsége, nem megfelelő kerékpározási lehetőségek, a politikai döntés hiánya arról, hogy a kerékpározást támogassák. Mindazonáltal a gépjárműforgalom egyre elviselhetetlenebbé teszi a városi közlekedést, ezért a kerékpározás egyre fontosabb szerepet kaphat a közlekedési dugók elkerülésében és a környezet védelmében. Kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy a kerékpározás az egészségesebb életvitelhez járul hozzá. Így nyilvánvaló, hogy a kerékpár a jövő közlekedési eszköze.
Az ECF folyamatban lévő munkái:
- Tárgyalnak az Európai Közösséggel, rendszeres az együttműködésük a Közlekedési, a Környezetvédelmi és az Információs Igazgatással olyan témákban, politikai kérdésekben, amely a kerékpárosokat érinti. Véleményt fűznek az EK fontos tárgyalási anyagaihoz.
- Figyelemmel kísérik az Európa Parlament munkáját és támogatják a Valamennyi Párt Biciklis Barátai csoportot.
- A Közlekedési Miniszterek Európa Konferenciáján az ECF mint nem kormányzati szervezet szerzett státust.
- Elkészült a nemzetközi vasutakról szóló anyag, mely feltérképezi a kerékpárszállítás és -tárolás lehetőségeit az Európai Közösség országaiban.
További kutatási témáik:
- Kerékpáros politika és annak gyakorlati megvalósítása
- Kerékpárok és vonatok
- Kerékpárosok átjutása a Csatorna alagútján
- Együttműködés az Európa Parlament által készített kerékpáros felmérésben
- Havonkénti Kerékpáros Kutatási Jelentés

Az ECF tagszervezetei

Az ECF tagszervezetei
Mindezek mellett évente megrendezik a Velo-City Konferenciákat; előadáspályázatot írnak ki, kereteiken belül működik a "Városok a kerékpárosokért" mozgalom, melynek 1992. végére 11 tagvárosa lett (köztük szerepel Gödöllő is, mint az első kelet-európai város).
További részletekkel szívesen áll rendelkezésre a Bringa Munkacsoport, valamint ECF Coordination, Postbus 2150,
NL-3440DD Woerden, Hollandia
tel: 00-31348023119, fax: 00-31348017058JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.