kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Nyugat-Európában sínen van a kerékpár

Erről bizonyosodhat meg az olvasó, aki az Európai Kerékpáros Szövetség "Bikes and Trains", azaz Kerékpárok és vonatok című kiadványát olvassa. Az angol nyelvű tanulmány bemutatja a nyugat-európai vasutak és kerékpárok kapcsolatát.
A tanulmány vizsgálja az együttutazást a kerékpárral, a küldeménykéni kerékpárszállítást, a vasútállomási tárolást, valamint a kerékpárkölcsönzést. Vizsgálja továbbá, hogy milyen típusú vonatokon lehet szállítani, illetve azt, hogy mikor. Sók vonat a csúcsórákban utasokkal is telve van, így nem lehet a kerékpárokat, illetve az egyéb nagy méretű csomagokat (kerekes szék, síléc, gyerekkocsi) korlátozás nélkül szállítani, amíg egy speciális helyet ki nem alakítanak számukra. Külön tárgyalásra érdemesnek találták a vizsgálatot készítők a kerékpár helyigényét, melyet természetesen minden vasút összeegyeztet az ülőhelyek iránti igénnyel.
Ízelítőül pillantsunk be a kerékpárral együttutazás. rejtelmeibe. A vizsgált 17 ország mindegyikében lehetőség van a kerékpárral együttutazni.
J6 és kielégítő közötti lehetőségeket találtak a Benelux államokon belül, ahol majd minden vonaton lehet a kerékpárt szállítani, időkorlátozás csak Hollandiában van a reggeli és az esti csúcsidőszakban. A szállítás ára 1,5-4 ECU (1 ECU = kb. 100 Ft).
Kielégítő és közepes közötti a szolgáltatás Ausztriában, Dániában, Finnországban, Németországban, Görögországban, Portugáliában, Svájcban és Nagy-Britanniában. Az osztrák; dán, finn, német és svájci példa szerint a helyi vonatokon és regionális járatokon lehet kerékpárt szállítani. A kerékpárszállítás függ a szabad helyektől, csak bizonyos vonalakon történik, és a csúcsidőszakon kívül bonyolítható. Ezen csoport országai nem engedik az együttutazást az Intercity-vonatokon, kivéve néhány vonalat Németországban. Az együttutazás ára 1;5-6 ECU.
Portugália és Görögország a kerékpárral együttutazást a lassú vonatokra korlátozza, nem engedi az Intercity, illetve a gyorsvonatokon. A szolgáltatás ára 1-1,5 ECU.
Anglia a szolgáltatás bevezetésében elöl járt, ám rengeteg szabállyal, korlátozással, helyfoglalási kötelezettséggel bástyázta körül a kerékpárral együttutazást.
Gyenge és kielégítő közötti a francia szolgáltatás, ahol csak a vonatok kis százalékán engedik a kerékpárszállítást. Gyors, Intercity, TGV-vonat szóba sem jön. Néhány expresszen lehet szállítani, ám míg a személyvonatokon ingyen, az expresszen 7 ECU-ért teheti ezt a francia kerékpáros.
Gyenge a szolgáltatás színvonala Olaszországban, Norvégiában, Spanyolországban és Svédországban. Norvégiában és Svédországban csak a helyi vonatokon engedik a kerékpárszállítást, a norvégek ingyen, a svédek 3,5 ECU-ig bezárólag: `
Olaszország és Spanyolország vonatain igen behatárolt lehetőségeik vannak a kerékpárral együttutazóknak. Olaszországban a vonatok mindössze 3%-án, míg a spanyol vonalakon csak a katalán országrészben, hétvégé- ken lehet kerékpárt szállítani.
Magyarországon a jelenlegi közlekedéspolitikai koncepció nem foglalkozik a kerékpározással, sem mint a rövid távolságok megtételére alkalmas városi, sem mint a nagy távolságok vasúttal kombinálható környezetbarát közlekedési eszközével: Ezt a súlyos hiányosságot enyhítendő a Bringa Munkacsoport megegyezett az Európai Kerékpáros Szövetséggel, hogy a ;,Kerékpárok és vonatok" (Bikes and Trains) című angol szakanyagot eljuttatják a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztériumnak; a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztériumnak, valamint a Magyar Államvasutaknak és a Budapesti Közlekedési Vállalatnak.
A "Kerékpárok és vonatok" című tanulmány angol nyelven elérhető, kölcsönözhető a Bringa Munkacsoport irodájában (1054 Budapest, Széchenyi rkp. 7. V. em.)
A Magyar Kerékpáros Túrázók Szövetségének 1993. évi programterve
Esemény Hely Időpont Rendező
Kerékpáros Érdekvédelmi Konferencia Budapest 03.19-21. MKTSZ
Ágasvár-Kupa MTB verseny Ágasvár 05.28-30. MKTSZ; BTK
Európai Kerékpáros Találkozó Sopron, Fertő-tó, 06. 25-29. MKTSZ;
Burgenland Burgenlandi Szövetség
Kerékpáros Vándortáborok. őrség, Cserhát 06. 30.-
Szabolcs-Szatmár 08.10. MKTSZ
Passau-Bécs kerékpártúrák Dunántúl,
Dunamenti Kerékpárút 07. 01-től MKTSZ
Kerékpáros túravezető-képző tábor Nagykőrös 08.8-16. MKTSZ
Természetjárók Napja több helyszínen 09. 25. MTSZ; MKTSZ
Szilveszteri tekergések Budapest, Tatabánya 12. 31. MKTSZ



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.