kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Grazban a biciklik nincsenek leláncolva

Magyar nagyvárosi kerékpáros csak ámul és irigykedik Grazban. Aki néhány órát eltölt a stájer tartomány 250 ezres székhelyén, Ausztria második legnagyobb városában, nem szabadulhat attól az érzéstől, hogy ez a kerékpárosok városa.
A híresen kellemes éghajlatú, tiszta levegőjű, derűs Grazban a bicikli minden jel szerint az autóval egyenrangú közlekedési eszköz. A várost keresztül-kasul behálózó kerékpárutakon és sávokon magabiztosan kerekez öreg és fiatal, mindenkin látszik (az autósokon is) , hogy a világ legtermészetesebb dolgának számít, ha valaki a város egyik pontjáról a másikra két keréken akar eljutni.
Grazban nem kamikaze az, aki nyeregbe pattan, ha a városon belül van valami elintéznivalója. E sorok íróját erről nem annyira az úttestek külső szélén felfestett biciklisávok vagy a járdákon kialakított kerékpárutak győzték meg legjobban, hanem a belvárosi parkolók. Mert tessék csak elképzelni Budapesten olyan parkolóhelyet jelző táblát a nagy P betűvel ,amely alatt a kiegészítő táblán az áll, hogy balra motorkerékpároknak, jobbra bicikliknek mint Graz főutcája, a Herrengasse közelében. A belvárosban látni olyan helyeket, ahol a járdán egy-egy nagyobb ház bejárata közelében tucatszám sorakoznak egymás mellet éjszaka a kerékpárok. Úgy mint Budapesten az autók. És ami a leglenyűgözőbb: nincsenek odaláncolva valamihez, csak úgy magukban vannak lelakatolva. De olyan is akad, amelyik egyáltalán nincs lezárva. Grazban feltűnően sok a klasszikus kerékpárzár, amely csak azt akadályozza meg, hogy hajtani lehessen a lezárt bringát. Ezek szerint ott senkinek sem kell attól tartania, hogy csak hűlt helyét találja a bringájának, ha nem kötözi elvághatatlan acélkábellel valami mozdíthatatlanhoz.
A kerékpározás életforma. A kerékpározás normális igény-ezt mindennél jobban mutatja az, hogy a grazi szállodákat és fogadókat felsoroló füzetben egy hotel "biciklisek számára kedvező elhelyezkedés" ugyanolyan paraméter, mint például az, hogy van-e étterem, kerthelyiség, és tartozik-e a szoba felszereléséhez színes TV.
S.I.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.