kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Audi-üzem Magyarországon
Ismét a mi pénzünkből?

A The Wall Street Journal közlése szerint az Audi AG, amely mintegy 38 ezer főt foglalkoztat, hamarosan 8 ezer munkahelyet szüntet meg és rövidített műszakok bevezetéséről tárgyal a szakszervezetekkel. Az előrejelzések szerint egész Németországban legalább 150 ezer autóipari munkahelyet számolnak fel az elkövetkező hónapokban. Hasonló hírek érkeznek az Egyesült Államok és Japán autóiparáról is. Tehát a gépkocsiipar a fejlett országokban nem annyira húzó-, mint inkább válságágazat. A magyar ipari koncepció szerint viszont az autóipar húzóágazat és ezért a legkülönbözőbb állami kedvezményekben részesítik. Most egy német autógyár van a soron.
Nemrég a sajtóban is megjelent a hír, hogy az Audi cég üzemet alapít Győrött. Vajon miért kifizetődő ez a nagynevű német gépkocsigyár részére?
Németországban 1991-ben az autóipari órabér 44,47 márka volt. Ez a jelenlegi hivatalos árfolyamon 2700 forintos órabérnek felel meg. Magyarországon 1992-ben átlagosan 19 716 forintot tett ki a bruttó bér a gépiparban. Ezt órabérre átszámítva 116 Ft/óra értéket kapunk. Ez a német bérnek egy huszada!
Információink szerint a győri üzemben 1994 közepétől 200 magyar munkás naponta ezer motor-részegységet állít majd elő. A németországival azonos teljesítmény esetén a győri 200 fő munkabére: 20 000 Ft x 12 hó x 200 fő = 48 millió Ft.
A németországi közvetlen bérköltség ennek hússzorosa, vagyis 960 millió forint. Tehát csak a közvetlen bérben kifejezett különbség: 960 millió Ft — 48 millió Ft = 912 millió Ft. A társadalombiztosítási és egyéb költségek figyelembe vételével ez a különbözet 1,5 milliárd forintot tehet ki évente a német tulajdonos javára. (A nagyságrenden nem változtat az sem, ha a győri üzemben dolgozó munkások esetleg a hazai átlagfizetés két- vagy háromszorosát kapják.)
Tehát semmi nem indokolja, hogy a törvényben biztosított adómentességen kívül az Audi bármilyen további támogatásban részesüljön a magyar adófizetők pénzéből.
Zágrábi LászlóJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.