kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Világbank környezet- és társadalomrombolásának példái
Narmada és Kedung Ombo

1985-ben a Világbank kölcsönöket hagyott jóvá a katasztrofális hatású vízerőmű- és öntözőrendszer projektekre.
Az első egy 450 millió dolláros kölcsön volt a Sandar Sarovar duzzasztógáthoz az indiai Gujerát tartományban. A beruházás elkészültekor 90000 embert kell kitelepíteni. A duzzasztógát egy nagyobb, a Narmada folyóra tervezett duzzasztógát-sor része, amely miatt összesen 1,5 millió embert fenyeget a kitelepítés veszélye.
Az egész azzal kezdődött, hogy a projektbe bevont indiai tartományok elmulasztottak eleget tenni azoknak a kölcsönfeltételeknek, amelyek azt szabták ki, hogy készítsenek tervet, hogyan fogják elhelyezni az "elűzötteket"(kitelepítendő embereket), hogy se életszínvonaluk ne csökkenjen, se hagyományos falusi társadalmi struktúrájuk ne omoljon össze.

A Világbank jóváhagyta a projektet annak ellenére, hogy a környezeti tanulmányok, amelyeket az indiai törvények előírnak, nem készültek el. Máig nincsenek kész.
A Világbank küldöttségei többször is meglátogatták az érintett területeket és megerősítették, hogy a projekt sérti a Világbank saját politikáját, és a kölcsön megszüntetését javasolták.
1980 tavaszán a japán kormány, amely a Világbankkal együtt finanszírozta a projektet, megszüntette a kölcsönt arra hivatkozva, hogy nem készültek jelentések a várható társadalmi és környezeti hatásokról, valamint, hogy nem érvényesült semmilyen helyi ellenállás. A japán kilépés különösen azért kellemetlen a Világbank számára, mivel gyakran hangoztatta, hogy muszáj támogatni a projektet, "különben a japánok fogják".
A japán kilépés és saját politikájának egyértelmű megszegése ellenére a bank továbbra is kölcsönöket nyújtott a projekthez.
A második végzetes kölcsön, egy 156 millió dolláros hitel volt a Kadung Ombo duzzasztógáthoz, a Serang folyón Közép-Jáván, Indonéziában. A duzzasztógát elkészült, de kb. 20000 kitelepített ember elhelyezését olyan felelőtlenül intézték, hogy némelyikük elárasztott otthona fölött, tutajokon kénytelen élni.
A világbanki politika megsértésére még számos kitelepítési példa akad. A legfigyelemre méltóbb, hogy a világbanki politika előírja: magának a Világbanknak kell rendszeresen ellenőrzést gyakorolnia egy-egy projekt megvalósításakor. A példaként felhozott esetben a Világbank egyszerűen elfogadta az indonéz kormány kijelentéseit, hogy az elhelyezés simán megy.
Mind Sardar Sarovar, mind Kedung Ombo esetében a Világbank helyrehozhatatlan mulasztást követett el, amikor az óriás projekt által leginkább érintett embereket nem tájékoztatta, nem kérdezte meg és nem kártalanította.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.