kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Martin Karsten: A kerékpárforgalom kereszteződésben való átvezetésének biztonsági jellemzői

Kerékpárosok számára a kereszteződésekben a legbiztonságosabb vonalvezetést az úttestre feltűnően felfestett kerékpársáv jelenti. Ez derül ki azokból a megfigyelésekből, melyet Martin Karsten, a Regensburgi Egyetem pszichológia karán 1991-ben í roll diplomamunkájában tett.
Egy autóvezető szimulátor segítségével azt határozta meg, hogy hogyan viselkednek az autósok a jobbra kanyarodáskor, ha a kereszteződésben kerékpárforgalommal is találkoznak. A kísérletben 20 önkéntes diák egyenként 75 percen át vezette az autószimulátort, s a reakcióikat videón rögzítették. Ezzel a módszerrel három különböző kerékpárforgalmi átvezetést vizsgáltak.

A változat: feltűnően felfestett, az úttest szélén vezetett kerékpársáv
B változat: egy egyszerűen felfestett, járda szintjén vezetett kerékpárút
C változat: feltűnően felfestett, a jobbra kanyarodó autósávot merőlegesen keresztező kerékpárút.
Abból a feltételezésből indít ki, hogy az autósok fékezési és gyorsítási szakaszának időtartama a kereszteződésben megfelelő mutató a kerékpárosok biztonságára. Ezt a módszert azért választotta, mert a megszokott eljárások (balesetelemzés, szabálysértés elemzés) a szükséges nagy számú esetfeldolgozás és a peremfeltételek miatt mindig vitatott eredménnyel szolgált a kerékpárosok kereszteződésben való átvezetésére.
A három megoldás közül a legjobb eredményt, azaz, hogy a leghamarabb felfigyeltek a keresztező kerékpárosokra az A változatban. mutatták, azaz a feltűnően felfestett kerékpársáv esetén.
Az A és a C változat esetén a vezetők hamarabb kezdtek el fékezni, tehát a fékezési időtartamhosszabb volt, mint a B megoldásnál. A C változatnál viszont hamarabb adtak gázt mint az A-nál:
Azt is kimutatta a kísérlet, hogy az átvezetésnél egy pirosra színezett, feltűnően széles szaggatott csíkkal jelölt átkelési szakasz jótékonyán befolyásolta az autósok viselkedését.
ADFC ForschungsdienstFahrrad Nr.163 fordította: Héjj ÁkosJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.