kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Sárbogárd lakossága a vasútvonal megtartásáért

A Lélegzet 1992/11-12. számában közöltük a Levegő munkacsoport és a Magyar Közlekedési Klub felhívását 1500 km vasútvonal megmentésére. A felhívás nyomán több újságcikk jelent meg s a rádió és a televízió is sugárzott riportot a témáról. Szerkesztőségünk számos levelet kapott a veszélybe került vasútvonalak által érintett településekről. Ezek közül egyet itt közlünk
Sajnálattal és megdöbbenéssel értesültünk a napisajtóból — az országos és megyei lapokból — a MÁV-nak azon tervéről, amely több vasútvonal — köztük a Sárbogárd — Börgönd vasútvonal — megszüntetését vetette fel.
Településünk — Sárbogárd város — lakossága felháborodással fogadta a hírt, a város képviselőtestülete a tudomásunkra jutott tervet, és felhatalmazott, mint a város polgármesterét, a tiltakozás megfogalmazására és az önhöz való eljuttatására.
A város lakossága tiltakozik a vasútvonal megszüntetése ellen, indokaink a hasonló sorsra szánt vasútvonalak menti települések indokaival megegyeznek. Nagyon csodálkozunk, hogy a MÁV vezetősége nem okult az 1968 utáni vasútvonal-megszüntetések hatásaiból, és pillanatnyi érdekeit (a közúti közlekedés pillanatnyi olcsóságát) veszi csak figyelembe, s nem tekint a jövőbe.
Hivatkoznak a felújításra váró vasútvonalakra, de közben nem gondolnak pl. arra, hogy felesleges és pocsékolás a hatalmas, nehéz és nagyfogyasztású Diesel mozdonyokat 2-3 személykocsi vontatására használni, helyettük könnyű motorkocsikat alkalmazva még sokáig használhatók lehetnének ezek a pályák. A menetrendek körültekintőbb szerkesztésével vissza lehetne csalogatni az elmaradt utasokat.
A város lakossága nevében kifejezem tiltakozásunkat, és kérjük a terv célszerű átdolgozását
Sárbogárd, 1993. január 5.
Németh Rudolf
polgármesterJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.