kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Az ÖKOSZOLGÁLAT jelenti

Örökzöld téma az Ökoszolgálathoz érkező telefonhívások során az elhagyott roncskocsik kérdése. Ebben az ügyben a Közterület-felügyelet illetékes: ők intézkednek az elszállításról, s a felelőtlen tulajdonos felderítésérő1. Sajnos az ilyen esetek gyakorisága miatt egy-két hétbe is belekerül néha, míg az elszállításra sor kerül. Mi az még, amit a Közterület-felügyeletnek érdemes bejelentem? Általában "közterület engedély nélküli használatát", vagyis sitt, szemét lerakását utcára, parkba, tilos helyen parkolást, engedély nélküli árusítást, plakátragasztást, tűzgyújtást. Ezen kívül a köztisztasági szabálysértés is hozzájuk tartozik, például a szemetelés, a mosószeres, vegyszeres kocsimosás (tiszta vizes nem!), olajcsöpögéssel, szennyezéssel járó autószerelés-fabrikálás közterületen, s az is, ha nem takarítják az épület előtti járdát a lakóház vagy üzlet tulajdonosai. A következő központi számokon tehetünk bejelentést: 132-1530, 112-3262,131-6383,112-0073. A központ állandó rádiótelefonos kapcsolatban áll az utakon dolgozó felügyelőkkel, a kerületi közterület-felügyeletekkel, s közvetlen vonala van a rendőrséghez is. A fent említett szabálysértések esetén helyszíni bírságot róhatnak ki.
Az Aszófői Önkormányzat és a Balaton Turisztikai Fejlesztési Kft. nagy tervekre adta fejét. Aszófő határában 150 hektáros területen golfklub létesítését tervezi, amely 100 hektárnyi erdő művelés aló1 kivonását, ebből 40-45 hektár kivágását jelentené. Érdemes megjegyezni, hogy egy mégoly ártatlannak tűnő golfpálya milyen környezeti károkat rejt magába: óriási növényvédőszer- és műtrágyaigénye mellett kiolthatatlan a szomjúsága — az említett pálya egy szezonban 180 ezer köbméter öntözővizet fogyasztana, s ez utóbbi a vegyszereket szépen bemosná a Balatonba. A kiszemelt terület a leendő Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén belül található, így a környék környezetvédő csoportjai, a Káli Medence Környezetvédelmi Társaság és a Dörgicsei és Leshegyi Környezetvédelmi Egyesület a közvélemény erején kívül bízik a természetvédelmi hatóságok következetes magatartásában is.
Tavaly ősszel a XI. kerületben a kerületi önkormányzat kezdeményezésére elindult a mérgező nehézfémeket, higanyt, savakat és egyéb veszélyes anyagokat tartalmazó szárazelemek begyűjtése. Jó hír, hogy Budapest 515 oktatási intézményében már felszereltek elemgyűjtő konténereket. Az általános iskolák felső tagozatosai és a középiskolások által összegyűjtött elemek így biztosan olyan tárolóba kerülnek, melyek tartalma nem a szeméttelepeken rozsdái, korrodál el, majd pedig szennyezi a talajt, a vizeinket, végső soron életünket, hanem biztonságos körülmények között veszélyes hulladéklerakóba kerül. Ott várja meg jobb sorsát, az esetleges újrahasznosítást. A begyűjtést program szervezését, bonyolítását a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat végzi. A kísérleti szakasz januártól júliusig tart. Ne dobjuk ki ezentúl mi sem a kimerült elemeket, zsebakkukat, gyűjtsük külön!JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.