kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Kerékpársávokat a fővárosban!

A Városi Biciklizés Barátai levelet küldtek Arató Balázsnak, a Budapesti Főpolgármesteri Hivatal Közlekedési Ügyosztálya osztályvezetőjének, amelyet itt rövidítve közlünk.
Tisztelt Osztályvezető úr!
A Városi Biciklizés Barátai, ismerve és naponta túlélve a főváros gépjárművek okozta közlekedési és környezetszennyezési gondjait, úgymint:
— a város szinte elviselhetetlen levegőjét,
— a tömegközlekedés fokozódó ellehetetlenülését,
— a növekvő számú közúti balesetet,
— s végül a városlakók fentiekből következő egyre súlyosbodó egészségromlását,
javaslatot kíván tenni egy egészséges életmódot követő környezetbarát közlekedési szemlélet kialakításához, s egyben annak gyakorlati megvalósításához.
Javaslataink:
Azokon a fő közlekedési utakon, ahol a járda melletti sávban tilos a parkolás, a járdaszegély szélétől mintegy 1,2 - 1,3 m távolságban, sárga színnel, folyamatos vonallal, kerékpáros sávot kell felfesteni. A sávon belül a betorkolló utcasarkok után szükséges egy kerékpár piktogramjának felfestése is. Ezzel egyidejűleg célszerű a kerékpáros közlekedőre felhívó táblák (esetleg sárga jelzőlámpa) kihelyezése, valamint a hírközlő szervek felkérése, hogy a megváltozott helyzetről az autósokat tájékoztassák.
A fentieknek meg felelően ilyen útvonalak lehetnek:
A) Az Üllői út, Pestlőrinc határától a Múzeum körúton, a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Váci úton át egészen a 2-es autóútig.
Első alkalommal az említett útvonal Nagyvárad tér Kálvin tér közötti szakaszának mindkét irányú forgalmi sávját kívánjuk felfesteni. Ehhez kérjük a Főpolgármesteri Hivatal anyagi és erkölcsi támogatását.
Előzetes kalkuláció a megvalósításhoz (az adatokat a Fővárosi Közterület fenntartó Tálfalat Útburkolatjel-létesítő Építésvezetőségétől, személy szerint Láng Páltól kaptuk): a Nagyvárad tér — Kálvin tér közötti Üllői úti szakasz kb. 1,6 km hosszú. Ennek megfelelően a két forgalmi útirányban összesen 3,2 km-t kell felfesteni. Az 1992-es anyagárakkal és munkadíjakkalszámolva560Ft/m2 összeget kell alapul venni. A sáv szükséges szélessége: 0,12 m. Így: 32011 m ´ 0,12 m = 384 m 2; 384m2 ´ 560 Ft 215 040 Fi:
B) Rákoscsaba — Rákoskert határától a Péceli út, illetve Pesti út — Jászberényi út — Kőrösi Csoma Sándor út Kőbányai út (itt kerékpáros út vezet a Baross utcáig) —Baross utca útvonalon a Kálvin térig.
C) Cinkota határától a Szabadalföld út — Veres P. út Kerepesi út — Rákóczi út — Erzsébet híd — Hegyalja út Budaörsi út útvonalon, rávezetve a Balatoni útra a 70-es útig.
D) A Népligettől a Könyves Kálmán krt. — Hungária krt. — Róbert Károly krt. — Arpád híd —Vörösvári út útvonalon a Bécsi útig; illetve az Arpád híd után leágazva a Szentendrei útra, a békásmegyeri kerékpáros útig.
E) A Népstadion úti Metró-megállótól a Kerepesi úton a Keleti pályaudvarig; a Stadion szállótót a Dózsa György úton az Abonyi utca sarkáig; a Dózsa György úttól a Terseny utcán át a Keleti pályaudvarig.
Természetesen minden rendelkezésünkre álló eszközzel igyekszünk támogatni a jelenleg folyamatban lévő és tervezett kerékpárút-építéseket is, de meggyőződésünk — és a nyugat-európai, valamint tengerentúli gyakorlat bebizonyította ; hogy számos útvonalon a kerékpársáv felfestése helyettesítheti a sokkal költségesebb útépítést. (Ismeretes, hogy egy kilométer hosszú kerékpárút megépítése átlagosan 3 millió forintba kend, míg ugyanennyi kerékpársáv' felfestése a múlt évi árakon kb. 62 ezer Ft.) Ezért egyben javasoljuk a főváros vezetőinek, hogy tegyenek ajánlást a kerületnek a helyi kezelésben levő közintézményeket érintő kisforgalmú útvonalakon sávok felfestésére. (Aktivistáinknak a kerületekre elkészített javaslatait szívesen rendelkezésükre bocsátjuk)
Tárjuk mielőbbi válaszát, és egyben arra kérjük, hogy a jövőben szélesebb körben vonják be egy új szemléletű környezetkímélő közlekedési koncepció megvalósításába a társadalmi szervezeteke
Köszönjük, hogy időt fordított gondolataink tanulmányozására, jobb levegőt és jó egészséget kívánva,
a Városi Biciklizés Barátai nevében Bóday Pál Nagy Andrea
Kőhalmi IstvánJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.