kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Hasznos praktikák
Alternatív lánczsírozó módszer

1. Viasszal
A viaszozás csuda jó, mert minden, ami a lánccal érintkezik, tiszta marad. Szükséges eszközök:
- egy kisebb fül nélküli és egy nagyobb edény,
- fél kilogramm paraffin, ami a háztartási boltokban kapható (megjegyzendő, hogy kísérletek folynak a méhviasz és a vaj keverékével, de ezekről nincs még jó hír).
A munkamenet:
1. Zsírtalanítsuk a láncot, lehetőleg biológiailag lebomló oldószerrel, majd szárítsuk meg.
2. Töltsünk egy nagyobb edénybe annyi vizet, hogy kb. 7 cm mély legyen. Tegyük a paraffint egy kisebb edénybe. (FIGYELEM! A paraffin gyulladásveszélyes. Olvasztásához mindig két edényt használjunk. )

3. Forraljuk fel a vizet. A hő hatására megolvad a paraffin annyira, hogy a sűrűsége a vizéhez lesz hasonló. Mozgassuk meg benne a láncot, hogy a paraffin mindenhova behatoljon, ahova kell.
4. Hagyjuk kihűlni. Amikor a paraffin szirupsűrűségű, vegyük ki a láncot egy küllővel vagy egy S alakban meghajlított dróttal, majd felakasztva szárítsuk meg.
Törjük le a megszilárdult, felesleges darabkákat, majd hajlítgatással tegyük rugalmassá a láncot, és szereljük vissza. Könnyű pedálozáskor az első egy-két percben megcsúszhat, de 3~4 perc múlva ismét használatra kész lesz, és száraz időben 250-400 kilométeren át is eltart. Ami a legfontosabb, bármi, ami a lánccal érintkezik, a sebváltótó1 kezdve a vádliig, tiszta marad. A paraffin néhányszori használat után elszennyeződik, és cserére szorul.
2. Petróleummentes lehetőségek
Nem a kenőanyaggyártók bosszantására mondjuk, de az olíva-, szezámmag-, mogyoróolaj, vagy a forró felolvasztott vaj legalább 500 kilométeren át j61 karban tartja a láncot száraz körülmények között. Egy kulacsból könnyen rácsöpögtethetjük a láncra.
Hagyományos kenőanyag és zsírtalanító vasártásakor részesítsük előnyben a környezetbarát, biológiailag lebomló termékeket, és azokat, amelyek újrafelhasználható csomagolásban kaphatók. Ezek sem kerülnek többe, mint a hagyományos anyagok, csak meg kell találni, hol lehet beszerezni őket.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.