kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Az ÖKOSZOLGÁLAT jelenti

Ózonlyuk Magyarország felett
Az országos meteorológiai szolgálat mérései szerint a magaslati ózon mennyisége Magyarország felett is csökken.1992 folyamán, az év túlnyomó részében a szokásos átlagnál alacsonyabb értékeket mértek, kisebb-nagyobb ingadozásokkal. Ez év februárjának első felében pedig tartósan 20-25%-os csökkenés mutatkozott az ózonkoncentrációban. A csökkent ózonkoncentráció miatt megnövekszik a földfelszínre jutó, az élőlényekre káros UVB sugárzás mértéke. Érdemes figyelni tehát az "ózonjelentést" hétfő esténként a 10 órai Esti Egyenleg végén a TV2-n. Alacsony értékek esetén óvatosan napozzunk, s még télen is (főleg síeléskor) használjunk magas fényvédő faktorú bórvédő szereket.
Az ózonréteget leginkább károsító anyagok a halogénezett szénhidrogének (angol rövidítése CFC), mint pl. a freon vagy a halon. Ezeket aeroszolos szóróflakonokban, hűtőgépekben és légkondícionáló berendezésekben használják, valamint polisztirol habok és tálcák készítéséhez. Manapság az iparban nagy figyelmet fordítanak a káros vegyületek helyettesítésére, megnyugtató eredményekről azonban még nem beszélhetünk. Mit tehetünk mi magunk az ózonréteg védelmében? Használjunk inkább sűrített levegős, kézipumpás vagy golyós termékeket, dezodort, az előre csomagolt habtálcás élelmiszer helyett pedig válasszuk a kimért, papírba csomagoltárul.
Termékek újrapapírból
A Lélegzet januári számában arról panaszkodtunk, hogy' nem lehet Budapesten újrapapírból készült termékeket kapni. Azóta három olyan boltot is találtunk, ahol kis tételben vásárolhatunk környezetbarát papírt, borítékot, füzetet és noteszt. A címek:
BME Vásárhelyi Kollégium, Zöld Zug, 1111 Budapest, Kruspér u. 2-4. Nyitva: hétfő, kedd, csütörtök 16-18, szerda 16-22 óráig;
Galgafarm Bo1t, 1067 Budapest, Eötvös u. 8. (az Oktogon közelében). Nyitva: hétfőtől péntekig 8-18, szombaton 8-13 óráig;
Környezetünkért Egyesület irodája, 1098 Toronyház u. 3/b. Nyitva: hétfőtől péntekig, 9-16 óráig.
Csapó Beatrix
Föld Napja `93
A Föld Napja keretében nagyszabású rendezvény lesz a Városligetben, a Kós Károly sétányon. A szervezők legfőbbképpen a motorizációval kapcsolatos környezeti problémákra szeretnék felhívni a figyelmet.
A rendezvény keretében sor kerül "szembesítésre" a környezetvédők és a környezetpusztítók, valamint ez utóbbiak működését lehetővé tévő állami és önkormányzati vezetők között.
A szórakoztató programok szintén olyanok lesznek, amelyek kapcsolatba hozhatók a környezetvédelemmel: ügyességi versenyek, aszfaltrajz-verseny, környezetkímélő járművek és termékek bemutatója stb. Lesz bringóhintóval zöld taxi-szolgálat is.
A szervezők várják a további programjavaslatokat, illetve a szervezésben segíteni szándékozó környezettermészet- és állatvédők jelentkezését.
Cím: Ökoszolgálat, 1054 Budapest, Széchenyi rkp. 7. Tel.: l l l-7855, fax:132-3432.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.