kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Az ózonritkulás emelheti az élelmiszerárakat

A kutatók alátámasztották a brit kormány azon aggodalmát, hogy a megnövekedett ibolyántúli sugárzás az élelmiszerárak növekedését hozhatja magával. A kormány attól tart, hogy az olyan élelmiszer-növények, mint a borsó, az árpa és a repce terméseredményei húsz százalékkal csökkennek. A légkört védő ózonréteg ritkulása miatt az elvégzett kutatások szerint több fafaj, így a bükk is károsodhat. A megnövekedett sugárzás bizonyos fajok növekedési ütemét csökkenti, továbbá korai rügyfakadásra serkenti a növényeket, s ezáltal növeli a fagykárveszélyét.
Az elmúlt tíz év során tíz százalékkal csökkent az Európa feletti ózonréteg, és a folyamat előrehaladásával a növények egyre súlyosabb károsodása várható.
Dr. Joe Farman, az Antarktisz feletti ózonlyuk felfedezője szerint az évezred végére a Nagy-Britannia feletti ózonréteg a tavaszi hónapokban akár 30%-kal is csökkenhet.
A búza ellenálló a fokozott ibolyántúli sugárzásra, ám egyéb gabonafajoknál az ózonréteg 1%-os csökkenése a terméseredmény 1%-os csökkenését vonhatja maga után — jelentette ki Dr. Nigel Paul, a Lancaeter Egyetemkutatója.
Dr. Geoff Holmes, a Cambridge-i egyetem tudósa szerint a fáknak valószínűleg van bizonyos ellenálló képességük a sugárzások ingadozásainak kivédésére, ám lehetséges, hogy egyes fajok már elérték e tűréshatárt. "Olyan kritikus ponton vagyunk, amikor a fák immár lehet, hogy nem képesek alkalmazkodni az UV-B sugárzás gyors növekedéséhez" — hangsúlyozta.
A brit kormány korábban elsősorban a fokozott sugárzás által kiváltott rosszindulatú bőrrákok előfordulási gyakoriságának növekedésére figyelt, de egyre inkább foglalkoztatja a terméseredményekre és a fákra gyakorolt hatás is.
A Wildlife Link és a brit Climate Network természet- és környezetvédő szervezetek által összehívott tanácskozáson a kutatók rámutattak, hogy az emberek védelmet találhatnak az épületekben a sugárzás elől, ám a növények nem tudnak elmenekülni, és az dket ily módon érd károsodás még sokkal súlyosabb, mint az, amit az üvegház-hatásról feltételeznek.
Dr. Paul szerint az UV-B sugárzás károsítja a növények DNS molekuláit. Az egyes fajok érzékenysége azonban nagy szórást mutat. A vadon élő növények is érzékenyek. Különösen komoly következményekkel kell számolni a tűlevelű fajoknál a magasabb szélességi körök mentén fekvő erdőkben, ahol a legnagyobb mértékű a sugárzás növekedése.
Az UV sugárzás károsító hatása sok esetben szemmel is megfigyelhető. A károsodott növények levelei apróbbak, és több ág keletkezik rajtuk. Néhány esetben csökken a virágképződés, s ezáltal a termékenység. A szójababnál az olaj- és fehérjetartalom is csökken.
(The Guardian)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.