kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Szeptember 30.
Bringával munkába meg iskolába


Szeptemberben több nevezetes eseményen, megmozduláson is részt vehettünk — két keréken! (A MAV és az országgyűlési biciklis lobbi által szervezett vác-nagymarosi kiránduláson, a Recognita Rt. Vakokért és Gyengénlátókért Alapítványának rendezvényén, ahol a Bem rakparttól a Városligetig több mint ezren bicikliztünk!...)
De a Városi Biciklizés Barátainak szeptember 30-i "évadzáró eseménye" a maga nemében egyedül-álló és különleges volt, mert e hideg, de mégis napos hétköznapi reggelen szinte amszterdami állapotok uralkodtak a főváros több útján.
A Főpolgármesteri Hivatal segítségével közel 600 általános és középiskolát értesítettünk, így jó volt látni az iskolás csapatokat, akik tanáraik vezetésével keltek útra (pl. a káposztásmegyeri Bőrfestő utcai általános iskolából), hogy Mc-reggelizzenek a város négy McDonald's éttermének egyikében. Sajnos, volt olyan iskola, ahol elhallgatták a rendezvényt (pl. a Varga Jenő Közgazdasági Szakközépiskolában), mert balesetveszélyesnek gondolták. Kár, hogy nem tartják biciklire érettnek a gyerekeket.
Mindenesetre az a több mint ezer résztvevő épségben haza-, illetve a munkába ért. Akadt olyan is, aki végigbiciklizte mind a négy, egymástól távol eső helyszínt. Ilyen "virtuskodónk" Kovács Imre, aki ráadásul a helyszínektől legtávolabb levő kerületből indult el, a XXII. ker. Lomnici utcából! Aznap közel 100 kilométert tekert reggeltől estig (de közben dolgozott is! ).
Az ajándék Mc-i reggeli nagyon vonzó volt. Már ezért, és a buli kedvéért is, érdemes volt nyeregbe pattanni. Sokat segített a Danubius rádió előzetes és aznap hajnali kedvcsinálója, a Reggeli csúcs beharangozója, a Juventus rádió helyszíni riportja. Igazi fiatalos reggeli esemény volt ez, és valóban örülhetünk, hogy a mindennapi biciklizés népszerűsítéséhez így is hozzájárulhattunk.
Persze, ha már lennének utak és tárolók is... mert biciklink már van. Az aznap este a Vörösmarty téren kisorsolt SCHWINN-CSEPEL ajándékbiciklikkel együtt már öttel több!
A kissé fázósra sikeredett esti záróeseményen egyesületünk elnöke szólt, Bródy János dalolt és a Környezetvédelmi Minisztérium államtitkár-asszonya sorsolt. Szerencsére csak nyereményeső esett, de az aztán bővében! Az öt kerékpárszerviz tulajdonosának ezúton is köszönetet mondunk: Horváth Józsefnek (Túra-Mobil), László Tamásnak, Mokcsay Ferencnek (Bicifok No 1.), Petróczy Attilának és Tordai Csabának (Nella). Tagjaink, akik erre az alkalomra készített bicajos pólókban állták a reggeli rohamot, osztották a tombolajegyet, a kérdőívet, nagy-nagy köszönetet érdemelnek: Bágyi László, Csuma Ádám, lsé Zsuzsa, Juhos Ferenc, Kőhalmi István, Nagy Antal, Németi Nándor, Wim Swaan, Szabó Zoltán, Zóka Ernő.
Reméljük, lesz foganatja akciónknak, ősszel és télen sok-sok kerékpártároló épül majd. Talán a kerékpárutak és sávok száma, hossza is szaporodta fog tavaszig. Bízzunk abban, hogy az építéshez, a lemaradások pótlásához enyhe telet adnak az égiek. Mi pedig kívánunk balesetmentes biciklizést ősszel és télen is!

Balogh Gábor, S. Nagy Andrea


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.