kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Csökken a pinatubo hatása
-gyorsul a felmelegedés

Az amerikai James Hansen klimatológus szerint a Fülöp-szigeteki Pinatubo vulkán két évvel ezelőtti kitörése feltehetőleg az évszázad legnagyobb időjárási zavarát okozta. Ez is azt igazolja — fűzte hozzá —, hogy milyen törékeny a légkör egyensúlya, és mennyire érzékeny a legkisebb változásokra is. Hansen számításai szerint a Pinatubo kitörése mintegy 20 millió tonna kén-dioxidot juttatott földünk légkörébe, amely — vékony ernyőt képezve — a Naptól a Földre sugárzott energiát a felszínen négyzetméterenként 4 wattal csökkentette. Ennek hatása így meghaladta az üvegház-hatás miatt fellépő felmelegedést. Az eredmény: a kitörést követő két évben a Föld globális átlaghőmérsékletének mintegy 0,3 fokkal való csökkenése.
Mostanra azonban — állítja Hansen — ez a hatás megszűnőben van. Az ernyő elvékonyodásával ismét az üvegház-hatás kerül majd előtérbe, melynek eredménye ismét felmelegedés lesz. A kutató az elkövetkezendő évekre gyorsuló globális felmelegedést és rekord hőmérsékleteket jósol.
(New Scientist)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.