kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Bojkott a Mitsubishi ellen

A Nemzetközi Trópusi Faanyag-Szervezet szerint Japán a világ egyik legnagyobb trópusi faimportáló országa. A Mitsubishi Kereskedelmi Vállalat az ilyen faanyag legfőbb szállítója, a trópusi őserdők egyik legnagyobb pusztítója az egész világon.
Az Esőerdő-Akció-Hálózat nemzetközi bojkottot szervezett a Mitsubishi ellen.
A Mitsubishi napi 24 órában irtja Malaysia esőerdőit, Sabah és Boneó erdőségeit pedig 3-8 éven belül ki fogja pusztítani. Nagy kiterjedésű erdőirtásokat végez Brazíliában, Indonáziában, Phlippiben, Pápua-Új-Guineában, Chillében és Kanadában is.
A Mitsubishi nagy pusztítást végzett a hűvösebb éghajlatú őserdőkben is. A Dél-Koreai Hyundai Társasággal együttműködve most Szibériát veszik célba, ahol a világ legnagyobb hűvösebb éghajlatú őserdeje található Kanadában a Mitsubishinek 7 millió hektár őserdő fölött van rendelkezési joga, amelyet ki akar vágni, hogy kielégítse papírgyárainak igényeit.
A Mitsubishi Társaság nemcsak a fákat öli meg; kultúrákat is kiirt. A penan, kenyan, kelabit és iban bennszülöt törzsek tagjai reménytelen kísérletet tesznek, hogy megvédjék hazájukat a fairtástól. Hivatalos kérelmet nyújtottak be, de a hatósági szervek nem ismerték el jogaikat. Elfoglalták az utakat, hogy ily módon állítsák meg a faüzérkedést, erre letartóztatták őket. Sokan heteket töltöttek el börtönben, csak mert megpróbálták megvédeni azt a területet, ami teljes joggal az övék.
a Mitsubishi Társaság a Mitsubishi Csoport kereskedelmi vállalata, évente több mint 100 milliárd dollár forgalommal. A csoport 29 egymással összefűződő vállalatból áll, amelyek a világ egyik legnagyobb ipari és kereskedelmi hatalmát alkotják, ami 131 céggel áll kapcsolatban. Ezek közé tartozik a Mitsubishi Bank, a Mitsubishi Electric, a Mitsubishi Motors, a Nikon Corporation, a Bank of California, a Kirin Beer és a Value Rent-a-car.
Csatlakozási lehetőség a kampányhoz vagy további információk:
Rainforest action Network, 450 Sansome, Suite 700, San Francisco, CA 94111. Telefon: 415-398-4404. Fax: 415-398-2732.
(Climate News 1993 nyár)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.