kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Mi legyen a szentendrei szeméttel?

Válasz a "HOD Honismereti Túraegyletnek" a "Lélegzet" c. újságban megjelent cikkére (1993/7-8.szám 28. oldal).
Tisztelt Túraegylet!
A világ minden országában gondot jelent a megnövekedett hulladékmennyiség ártalmatlanítása. A fejlett országokban a hulladékot igyekeznek szelektív gyűjtés útján újra hasznosítani. Ez az egyetlen út, hogy megszűnjenek az időzített bombaként működő lerakótelepek. De még náluk is a szemét jelentős része égetésre, illetve lerakásra kerül.
Magyarországon a hulladékfeldolgozó ipar néhány jószándékú kezdeményezéstől eltekintve még messze elmarad nyuati szomszédainktól, ezért szükségszerűen az ártalmatlanítás égetéssel vagy lerakással történhet.
A dunakanyar települései rendkívül nehéz helyzetben vannak a hulladéklerakók helyének kijelölésével. Az ivóvíz-készlet védelme, a táj és természetvédelmi körzetek szinte lehetetlenné teszik a helykiválasztást.
Több évig tartó vizsgálat és összehasonlító tanulmányok után került kijelölésre Szentendrén a Szmerdáni horhos, amely nincs a Pilisi Parkerdő- gazdaság kezelésében lévő területen, nem tájvédelmi körzet, és nem bioszféra rezervátum.
Tény, hogy bárhol az érintetlen természet megbontása, a hulladék lerakó kialakítása helyrehozhatatlan károkat okozhat. De ez történik akkor is, ha házakat utcákat építünk, ha bányát nyitunk.
A hulladékot pedig el kell helyezni.
Amit tehetünk és amit tennünk kell az az, hogy a lerakóhelyeket úgy alakítsuk ki, hogy a környezet védelme érvényesüljön.
A Szmerdáni lerakóhely védelmi rendszerének kialakításán a dán környezetvédelmi segélyprogram keretében az RH&H Consult cég dolgozik. Cél, hogy a Nyugat-európai előírásokat is kielégítő lerakóhelyet tudjunk kialakítani.
Az Önkormányzattól mi sem áll távolabb, mint az, hogy a természetben kárt okozzon, és választói ellenére tegyen. de ha a hulladékot nem tudjuk elhelyezni, el fog önteni bennünket a szemét. és ez legalább olyan természetkárosító, mint a hulladéklerakó kialakítása.
Örömmel üdvözöljük, ha az egylet javaslatot tudna adni a város talán egyik legégetőbb kérdésének megoldására!
Tisztelettel:
Németh Gábor polgármester



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.