kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Czeizel Endre az ólomszennyezésről

Az alábbiakban a Magyar Rádió
Műsorvezető: - Hogy a veszélyeket mennyire nem túlozzuk el, illusztrálja ez a nagyon rövid beszélgetés. Péter György kollégám korábban megkereste Czeizel Endre genetikust, aki a veszélyekről és az ártalmakról ejt szót, és azok közül is egyet emel ki.
Riporter: - Rengeteg helyen elhangzott már, olvastunk róla, hogy a kipufogógáz veszélyes. Különösen a kétütemű kipufogógáz Ebben a levegőben milyen komponensek vannak, amelyek akár a megszületett, akár a megszületendő gyermek számára veszélyesek?
Dr. Czeizel Endre: - Az ólom például a vérképző szervekre igen ártalmas. Az ólom hatását akkor is fel lehet ismerni, ha nem is tudja az orvos, hogy az illető ólomszennyeződésnek volt kitéve. Közismert, hogy az ólom, ha belekerül a gyermek szervezetébe, nagyon kedvezőtlen hatást gyakorol az értelmi fejlődésre. A gyerekek a születéstől négyéves korig nagyon érzékenyek, mivel ebben a korban még tart az agyfejlődés, s ezért ekkor az oxigén, a tiszta levegő döntő fontosságú. Az ólomszennyeződéssel az emberi karakterisztikumunkat, az értelmünket károsítjuk, a gyermekeink értelmi fejlődését fogjuk vissza. Amerikai kutatók csapatostul jönnek vizsgálni ezt a kérdést, mivel Amerikában messze nincs olyan ólomszennyeződés, mint Magyarországon. Nálunk átlagosan 10 ponttal lesz alacsonyabb az ólomszennyezettség miatt a forgalmas területen lakó gyermekek intelligenciahányadosa. Ez az iskolai teljesítményüktől a társadalmi produkcióig az egész életűkre rányomja bélyegét. Ezért óriási a felelősségünk: ahhoz, hogy gyermekeink megfelelő életet élhessenek, tehetségüket méltóképpen kibontakoztathassák, sürgősen változtatnunk kell ezeken a tényeken.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.