kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Az ÖKOSZOLGÁLAT jelenti

Környezetbarát karácsony
Talán nem kellene annyi fenyőfát kivágni minden évben karácsonyra. Amikor a faállítás szokása meghonosodott Európában, még nem kellett aggódni a környezet miatt. De ma igen. Ma minden fa zöldje levegőnket javítja. A karácsonyfa ültetvények helyett más fákat lehetne ültetni.
A szomszéd kertben négyméteres fenyő áll. Évekkel ezelőtt cserepes karácsonyfaként szerepelt először a lakásban, majd kiültették a kertbe. Így életben maradt. Eszembe jut a szokás eredete. Hajdanában fenn északon a finnek és a svédek a sötét téli estéken az út menti fenyőkre egy-egy fáklyát állítottak, s a pislákoló fények mutatták, merre kell menni a templomba. Egyes források szerint ebből a praktikus gyakorlatból alakult ki a karácsonyi ünnepre állított fa kultusza, mely a múlt század elejétől német közvetítéssel vált európai szokássá.
Az lenne az igazán következetes, "zöld" módszer, ha minden évben a természetben álló a fát díszítenénk fel. Ezzel visszatérnénk az eredeti hagyományhoz. Bent a lakásban csak jelképes ág, vagy csokor és gyertyák utalnának az ünnepre. Akár a hagyományos adventi koszorú köré is rendeződhet mindaz a díszítés, amivel az ünnep fényét akarjuk emelni. Hogy a gyerekek az igazi nagy karácsonyfához ragaszkodnak? Valóban, nagy kamaszok is mondják: e nélkül nem ünnep az ünnep. Bizonyára, ha ezt állítjuk eléjük. De mivel a gyerekek a legfogékonyabbak a természet és környezet védelmére, és emellett még sokkal inkább következetesek is mint a felnőttek, meg lehetne velük beszélni ezt a kérdést.
Nyilván továbbra is még sok fát fognak kivágni. De ha már így történt, legalább ezek ne jussanak a szemétbe! Falun ez nem gond, de a városokban igen. A fővárosban már tavaly felhívta a lakók figyelmét a Független őkológiai Központ és a Főváros Kertészeti Vállalat, hogy a karácsonyfákat komposztálni tudják a vállalat telephelyén. A múlt télen 1200 köbméter karácsonyfát sikerült begyűjteni és felhasználni. A komposzttal a parkok földjét javítják majd.
Idén télen is felhívják a lakók figyelmét, hogy a fákat ne rakják a kukába vagy melléje, hanem minden kerületben gyűjtőhelyeket jelölnek ki, oda tegyék a karácsonyfákat. De előbb szedjenek le róluk minden díszítést és szaloncukorpapír-maradványt. Hogy pontosan hol lesznek ezek a gyűjtőhelyek, azt plakátokon és a kerületi újságokban hozzák a lakók tudomására, valamint megtudhatók az ÖKOSZOLGÁLAT telefonszámán (111-7855, 132-3432) is.

Monspart Éva


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.