kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Morgás nélkül
A Gödöllő felé vezető kerékpárúton

Örömmel értesültem arról, hogy a meglevő Stefánia úti kerékpárútnak elkészült a folytatása Gödöllő felé. Nosza, úgysem árt egy kis séta, nézzük meg az új utat — mondtam magamban. Az út első szakasza a Mogyoródi út és a Róna utcán halad, kiváló minőségben készült el, egyedül azt hiányolom, hogy a Várna utcáról és a Várna utca és Pillangó utca közötti lakótelepről nem lehet rákötni az útra. A Fogarasi úti kereszteződéstől a kerékpárút a parkban vezet. Remélem, jól meg fognak férni egymás mellett a kutyasétáltatók és a biciklisek.
A Bánki Donát utcában az út és a kerékpárút között járművek parkolnak. Sajnos, volt olyan autós, aki nem tudott kulturáltan megmaradni a járdaszegéllyel párhuzamosan, és orral ráállt a bicikliútra, pedig a párhuzamos beállás rutin vizsga-kérdés is. A Nagy Lajos király úti nyomógombos lámpa után a Füredi út melletti első magasház mögött visz az út a parkolón keresztül. A Füredi útra való kiérkezésnél a parkoló bejárati útjának keresztezését egyirányú kerékpárút szakasz segítené, ha nem állnának rajta autók.
Mire ideértem az Ond vezér út kiágazásához, besötétedett, és bizony hiányoltam egy eligazító táblát arról, hogy balra kell menni. A lakótelepen parkban és lakótelepi mellékút felhasználásával vezették az utat. Az Ond vezér úti nyomógombos átkelő előtt egy rosszul elhelyezett virágláda akadályozza a közlekedést. A Kerepesi útnak az északi felén lehet eljutni a nagyiccei HÉV-állomásig, ahol a Veres Péter út déli felére kell átkelni.
A Veres Péter úti kerékpárút felújítása jól sikerült. A tervezők gyakorlott dámajátékost is megszégyenítő ügyességgel védték meg oszlopokkal a kerékpárosok közlekedési felületét a keletre tartó autósok hadától. A nagyiccei benzinkút előtt viszont valaki benzinittas kedvében kidöntötte a kerékpárút tábláját.
A gondos kivitelezés ellenére is becsúszott két hiba. A Fuvallat utcánál két tábla egymáshoz túl közel került, nehéz közte elférni; a Pilóta utca után pedig nem egyértelmű, hogy a kerékpárút az oszlopsor melyik felén megy. Az Imre utcai ABC-nél véget ért a jókedvem. Ami innen kezdódött, az a KÁOSZ volt a Mátyásföld-alsónál levő aluljáróig. Reméljük, a közeljövőben ezt a szakaszt is rendezik.
A Szabadföld út mellett látszott, hogy még készül a kerékpárút, a már elkészült burkolatot jó minőségűnek láttam. A cinkotai ABC előtt a behajtani tilos helyett majd gyalogos- és kerékpárút táblát kellene kitenni. Jelenleg a csomóponthoz való csatlakozás sincs megoldva.
Jelenlegi közlekedési kultúránkra jellemző, hogy ezen a délutánon a bejárás során két alkalommal ütött majdnem el jobbra kanyarodó (egyszer index nélkül!), a gyalogosokkal és kerékpárosokkal mit sem törődő autós.
(1994. januári állapot)
Tvaruskó ÁkosJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.